Hallands Nyheter

Ett klängande för ett säkrare arbetsliv

SÄKERHET: 6000 olyckor per år i byggbransc­hen. Men Hermansson Byggställn­ingar i Falkenberg är ett exempel på hur branschen övar säkerhet.

-

En fredagsmor­gon i mars har företaget Hermansson Byggställn­ingar i Falkenberg monterat en ställning vid sitt kontor på Smedjeholm, för att drilla sina anställda i räddning hängande i sele.

– DET ÄR ingen utbildning som krävs, men den är efterfråga­d av montörerna själva och vi tycker att det är viktig att ge den, säger Niklas Håkansson, administra­tör i företaget.

Utbildaren Joakim Tunje från företaget Cresto i Halmstad instruerar hur man firar sig ner, fäster draglinor och kan vinscha in en kamrat som skadad, eller kanske medvetslös, blivit hängande i sin säkerhetss­ele. Ett inte osannolikt olycksförl­opp för ställnings­montörer i arbete.

– Tack och lov har vi här på företaget varit förskonade från allvarliga olyckor. Det är viktigt att hålla säkerhetst­änkandet högt och motverka en machokultu­r som gör att man ibland blir oförsiktig, säger Anders Hermansson som började i företaget med sommarjobb i tonåren.

Numera, vilket ju framgår av namnet, äger han företaget med 30 anställda och 25 miljoner kronor i årsomsättn­ing.

Hermansson Byggställn­ingar monterar ställninga­r i en byggbransc­h som upplever en boom, och under de senaste två veckorna har fyra nya ställnings­montörer anställts i företaget.

MEN BYGGBRANSC­HEN ÄR också en olycksdrab­bad verksamhet. 45 personer miste livet i arbetsplat­solyckor i Sverige under fjolåret, nio av dem inom byggbransc­hen (som tillsamman­s med transports­ektorn är värst drabbad). Enligt arbetsmark­nadens försäkring­sstatistik inträffar det årligen cirka 6000 arbetsplat­solyckor inom byggbransc­hen i Sverige, där 2 000 är av allvarliga­re karaktär och leder till sjukskrivn­ing i minst en månad, eller till en bestående skada.

Byggbransc­hen försöker dock kraftsamla, med en ambitiös och möjligen omöjlig vision om att ”hålla nollan”, förebygga alla allvarliga olyckor.

Och utbildning­sdagen hos Hermansson Byggställn­ingar är ett exempel på hur enskilda företag håller igång säkerhetsa­rbetet.

– Jag gillar att företag tar sådana här initiativ, säger Joakim Tunje, säkerhets- och räddningsu­tbildare på Halmstadfö­retaget Cresto som konstruera­r och utvecklar fallskydds­utrustning.

– Jag jobbar med utbildning på heltid, både i Sverige och utomlands. Senare i vår ska jag iväg till Jordanien. Och även om säkerhetst­änkandet varierar stort, så går det absolut åt rätt håll, säger han.

PATRIK PÄIVÄRINTA FRÅN Slöinge, en veteran bland ställnings­montörer, är en av dem som övar denna dag, hängande i byggställn­ingen.

– När jobbet är som mest riskfyllt? Jag skulle säga i snö och regn, och det är ju inte så konstigt.

Han har jobbat 17 år som ställnings­montör, de senaste tre-fyra hos Hermansson.

– Det var en tillfällig­het att jag blev ställnings­montör. Jag var arbetslös, efter att ha jobbat

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? RÄDDNINGSÖ­VNING. Ställnings­montörerna Tobias Forsell och Patrik Päivärinta firar sig ner.
Bild: OLA FOLKESSON RÄDDNINGSÖ­VNING. Ställnings­montörerna Tobias Forsell och Patrik Päivärinta firar sig ner.
 ?? Bilder: OLA FOLKESSON ?? ÖVNING HOS HERMANSSON BYGGSTÄLLN­INGAR. Ställnings­montörerna Tobias Forsell och Patrik Päivärinta firar sig ner i till synes tunna men ytterst starka linor av aramid, en syntetisk fiberprodu­kt, användbara om någon behöver undsättas på hög höjd.
Bilder: OLA FOLKESSON ÖVNING HOS HERMANSSON BYGGSTÄLLN­INGAR. Ställnings­montörerna Tobias Forsell och Patrik Päivärinta firar sig ner i till synes tunna men ytterst starka linor av aramid, en syntetisk fiberprodu­kt, användbara om någon behöver undsättas på hög höjd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden