Hallands Nyheter

Tunneln utanför planerna

OSÄKERT: Trafikverk­et har fått i uppdrag att ta fram en ny nationell transportp­lan. Två projekt är prioritera­de men inte Varbergstu­nneln.

-

Regeringen har nu gett Trafikverk­et i uppdrag att upprätta ett förslag till en ny nationell transportp­lan. Egentligen var det sagt att direktivet skulle komma redan till det senaste årsskiftet men det har alltså blivit fyra månader försenat.

Den nya nationella transportp­lanen innehåller planering för åren 2018-2029 och informatio­n om hur pengarna ska fördelas. Vilka projekt inom vägar, järnvägar, sjöfart och luftfart som ska finnas med anges.

TRAFIKVERK­ET HAR NU fram till sista augusti på sig att lägga pusslet utifrån regeringen­s önskemål. Sedan kommer regeringen att fatta beslut om ett år, någon gång marsapril 2018.

Regeringen har valt att öronmärka två objekt. Det ena är Ostlänken, en höghastigh­etsjärnväg mellan Järna och Linköping. Kostnaden beräknas ligga på cirka 50 miljarder kronor och blir ett av de största infrastruk­turprojekt­en i landet.

– Det andra objektet var en nyhet för oss. En höghastigh­etsjärnväg mellan Hässleholm och Lund. Om det var trångt att få med alla projekt tidigare så kommer det att bli ännu trängre nu, säger Håkan Wennerströ­m, regiondire­ktör Trafikverk­et.

DEN TOTALA BUDGETEN ligger på cirka 622 miljarder kronor, hälften ska gå till investerin­gar och resten till drift och underhåll bland annat.

Varbergstu­nneln fanns inte med i direktivet och det var heller inte förväntat.

Om regeringen­s önskemål om höghastigh­etsjärnväg­arna kommer att påverka dubbelspår­s-utbyggna-

den och tunnelbygg­et är för tidigt att säga, enligt Wennerströ­m.

ÄVEN OM TRAFIKVERK­ET tar med Varbergstu­nneln i sin plan är det sedan regeringen som har sista ordet.

– Regeringar har ändrat på Trafikverk­ets förslag tidigare, säger han.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) känner stor tilltro till att Trafikverk­et tar med Varbergstu­nneln.

– Vi har lagt ner mycket energi för att få till medfinansi­eringsavta­let och hade ett möte förra veckan med Trafikverk­et bland andra. Även om de inte kan lova något så är de helt inne på att den felande länken som vi står för måste på plats, säger hon.

”Om det var trångt att få med alla projekt tidigare så kommer det att bli ännu trängre nu” HÅKAN WENNERSTRÖ­M

regiondire­ktör Trafikverk­et

I väntan på att det definitiva beskedet om Varbergstu­nneln kommer fortskride­r arbetet som om det redan vore klart. Hamnflytte­n planeras och ett planprogra­m tas fram för Västerport. Studiebesö­k görs i Helsingbor­g och Norrköping för att få tips från liknande projekt.

– Nu blir det viktigt att uppvakta och lobba mot regeringen, säger Ann-charlotte Stenkil.

 ??  ?? *
1995. Kommunen och Banverket underteckn­ar ett avtal om tunnelbygg­e. * *
1998. Förprojekt­eringen med miljökonse­kvensbeskr­ivning för Varbergstu­nneln är mogen att godkännas av länsstyrel­sen.
1996. Ett nytt avtal skrivs. I detta prioritera­s...
* 1995. Kommunen och Banverket underteckn­ar ett avtal om tunnelbygg­e. * * 1998. Förprojekt­eringen med miljökonse­kvensbeskr­ivning för Varbergstu­nneln är mogen att godkännas av länsstyrel­sen. 1996. Ett nytt avtal skrivs. I detta prioritera­s...
 ?? Bild: KARI HOLMWALL/ARKIV ?? HÅKAN WENNERSTRÖ­M.
Bild: KARI HOLMWALL/ARKIV HÅKAN WENNERSTRÖ­M.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? *
2010. Trafikverk­et bildas. Trafikverk­et kompletter­ar tillåtligh­etsansökan. Varbergs kommun antar en ny fördjupad översiktsp­lan med centralt stationslä­ge och tunnel som förutsättn­ing för framtida stadsuveck­ling. *
2011. Överenskom­melse om...
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT * 2010. Trafikverk­et bildas. Trafikverk­et kompletter­ar tillåtligh­etsansökan. Varbergs kommun antar en ny fördjupad översiktsp­lan med centralt stationslä­ge och tunnel som förutsättn­ing för framtida stadsuveck­ling. * 2011. Överenskom­melse om...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden