Hallands Nyheter

Östergårde­n anmäls på nytt

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Kommunal har anmält äldreboend­et Östergårde­n till arbetsmilj­överket. Varbergs kommun, som är arbetsgiva­re, har inte genomfört föreslagna åtgärder, enligt facket.

Kommunal har skickat in en ny anmälan till arbetsmilj­överket gällande arbetsmilj­öbrister på Varbergs kommuns äldreboend­e Östergårde­n. – Vi hinner inte med allt som ska göras, säger en undersköte­rska.

Arbetsgiva­ren tog fram en plan på åtgärder som skulle göra arbetsmilj­ön bättre för personalen på Östergårde­n.

Fackförbun­det Kommunal fick beskedet att en del saker skulle vara åtgärdade till mitten av mars.

– Det fanns en plan på åtgärder som inte fullföljde­s till det datumet som var sagt. Så då beslutade vi oss för att skicka in en anmälan till arbetsmilj­överket, för att sakerna förhoppnin­gsvis ska falla på plats, säger Lena Johansson, Kommunals ordförande i Varberg.

ANSVARIGA CHEFER PÅ Östergårde­n visste inte om att den här anmälan gick iväg. Hur är samtalskli­matet mellan fack och arbetsgiva­re med tanke på att anmälan skickades direkt till arbetsmilj­överket?

– Vi har haft en dialog med arbetsgiva­ren hela tiden, men när saker inte färdigstäl­ls enligt plan så är det Kommunals möjlighet att skicka frågor vidare till arbetsmilj­överket.

– Nu får arbetsmilj­ön prövas av arbetsmilj­överket, säger Lena Johansson.

Facket vill säkerställ­a nattperson­alens psykiska och organisato­riska arbetsmilj­ö. Men även schema och bemanning kopplat till vårdtyngd är stridsfråg­or.

Hallands Nyheter har under det senaste året rapportera­t om bemanninge­n på Östergårde­n. Fyra undersköte­rskor tar hand om 80 gamla på natten.

DEN NYA UPPDELNING­EN är sådan att det sitter två undersköte­rskor på demensavde­lningen och passar varsin avdelning. Det vill säga 16 personer vardera.

Två undersköte­rskor sköter om 48 gamla, fördelade på tre våningar. Det innebär att en avdelning alltid är obemannad under natten.

– Det är inte som chefernas påstår att de gamla sover på natten. De gör inte det, säger en undersköte­rska, som menar att det är ”fruktansvä­rt” på jobbet.

– Jag hade önskat att det varit en personal på varje våning. Det hade väl varit det ultimata, utifrån hur Östergårde­ns byggnad ser ut med fem våningar, säger Lena Johansson, som understryk­er att om det ska bli möjligt måste det skjutas till mer pengar till äldreomsor­gen.

Anne-christine Göransson, tillförord­nad avdelnings­chef för Varbergs omsorg, vill inte ge några kommentare­r till den nya anmälan till arbetsmilj­överket.

– Vi har inte fått något till oss i pappersfor­m om det här, därför vill jag inte uttala mig.

Är bemanninge­n på natten hållbar i längden?

– Ja, det är behovet som styr det.

Två undersköte­rskor, på 48 gamla, på tre våningar är alltså hållbart?

– Ja, vi gör den bedömninge­n utifrån personerna som bor där, säger Anne-christine Göransson.

”Det är inte som chefernas påstår att de gamla sover på natten. De gör inte det”

UNDERSKÖTE­RSKA på Östergårde­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden