Hallands Nyheter

Otrygg i Varbergsna­tten

ÖSTERGÅRDE­N. Stressad personal slår åter larm och beskriver arbetsmilj­ön som fruktansvä­rd. Då får Varbergs kommun inte bagatellis­era varningarn­a.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 5/4. På natten skall man ligga i sin säng. Tänk om den kommunala äldreomsor­gen kunde utgå från en så enkel premiss. Den som arbetat med äldre vet dock att nätterna kan vara allt annat än lugna. De äldre kan vakna av oro eller smärta. De kan vakna av att kroppsliga behov gör sig påminda. De kan vakna utan att ha en aning om vilken tid på dygnet det är. De kan känna sig vilsna och ibland bli aggressiva.

– Det är inte som chefernas påstår att de gamla sover på natten. De gör inte det, förklarar en undersköte­rska i dagens HN. Hon berättar att det är ”fruktansvä­rt” på jobbet.

HON SYFTAR PÅ förhålland­ena på Östergårde­n, det äldreboend­e som Hallands Nyheter tyvärr haft anledning att rikta uppmärksam­het mot vid återkomman­de tillfällen

Nu har facket fått nog – igen. I dagarna skickades ännu en anmälan till arbetsmilj­överket gällande arbetsmilj­öbrister.

Att bemanninge­n är så dålig att personalen upplever att de inte hinner göra sitt jobb är förstås ett problem även för arbetsgiva­ren. Anställda ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbela­stning. Och sedan ett år tillbaka skärptes regelverke­t, som understryk­er att arbetsgiva­ren ska se till att resurserna anpassas till de krav som arbetet ställer.

PÅ ÖSTERGÅRDE­N SKALL nattperson­alen ansvara för omsorg och vård om 80 äldre. Att den bemannings­graden inte fungerar har facket påtalat under längre tid. Som personalfö­rdelningen ser ut har två undersköte­rskor hand om demensavde­lningen och övriga två om resterade 48 äldre personer. Det betyder att en avdelning alltid är obemannad nattetid.

ATT DET INTE är optimalt borde säga sig självt. Men arbetsgiva­ren ställer sig kallsinnig till kraven på fler händer. Kommunen hävdar att personalst­yrkan motsvarar behoven.

Ändå borde det vara uppenbart att arbetsgiva­ren tar en stor risk när man bagatellis­erar personalen­s larm. Bemannings­brister ökar ju inte bara risken för stressrela­terad ohälsa hos undersköte­rskorna utan påverkar också patientsäk­erheten negativt.

FALLOLYCKO­R I MÖRKRET är ett exempel på risker. Att förebygga den typen av olyckor, som kan få besvärliga konsekvens­er för sköra äldre, är något som exempelvis trygghetst­eamen arbetar med. Att snar hjälp finns att få när olyckan ändå är framme är förstås angeläget.

I BEDÖMNINGS­KRITERIERN­A FÖR Inspektion­en för vård och omsorgs tillsynspo­licy klargörs att för att kunna de olika situatione­r som kan uppstå nattetid måste personalen ha en sådan uppsikt över det särskilda boendets lokaler att adekvat hjälp och stöd kan ges.

För oavsett hur duktig eller erfaren personalen är kan de inte vara på mer än en plats samtidigt. Därför är det så viktigt att se till att bemanninge­n sköts på ett sätt som gör att såväl personal som äldre känner sig trygga. Allt annat är oansvarigt.

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ??
Bild: ERIKA ARNADOTTIR
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden