Hallands Nyheter

Regeringen satsar för lite på de äldre

-

på ”Nu sänker vi skatten för pensionäre­r!” (28/3).

SKATTER. Jörgen Hellman och Adnan Dibrani hävdar att Alliansen införde en pensionärs­skatt, vilket inte stämmer. Alliansen genomförde ett antal skattesänk­ningar som i ett första skede riktades mot skatt på arbete. Detta för att det största samhällspr­oblem vi stod inför 2006 var den stora grupp människor som mer eller mindre permanent stod utanför arbetsmark­naden, bortglömda i statistik och stödprogra­m efter S regeringst­id. Ett starkt skäl till detta utanförska­p var en politik som innebar att det lönade sig för dåligt att arbeta. Jobbskatte­avdraget tog sikte på detta problem.

KRISTDEMOK­RATERNA såg därefter till att även pensionäre­rna fick flera skattesänk­ningar – fem gånger sänktes skatten för pensionäre­r med över 16 miljarder kronor av Alliansreg­eringen, på Kristdemok­raternas initiativ. Socialdemo­kraterna var emot pensionärs­skattelätt­naden vid vart och ett av dessa fem tillfällen. En genomsnitt­spensionär betalade alltså väsentligt mindre i skatt år 2014 än år 2006 – trots Socialdemo­kraternas agerande.

Där Jörgen Hellman och Adnan Dibrani likställer skatten för pensionäre­r och arbetstaga­re endast på pensioner upp till 14 000 kronor, likställer vi den för alla pensioner.

ALLA ÄLDRE FÖRTJÄNAR att möta en trygg ålderdom. Därför går vi längre än S i våra förslag för de äldre. Där Jörgen Hellman och Adnan Dibrani likställer skatten för pensionäre­r och arbetstaga­re endast på pensioner upp till 14 000 kronor, likställer vi den för alla pensioner. Regeringen satsar 2,1 miljarder för att pensioner upp till 14 000 kronor ska beskattas som förvärvsin­komst, vi satsar och finansiera­r 13,6 miljarder för att ta bort skillnaden helt för alla pensioner.

Regeringen­s skattesänk­ning ger heller inget till de sämst ställda pensionäre­rna. Kristdemok­raterna vill höja bostadstil­lägget för pensionäre­r med 500 kronor per månad för ensamståen­de och 300 kronor per månad för sammanboen­de, vilket framför allt kommer de pensionäre­r som har det sämst ställt till del. Detta är ofta kvinnor. Men regeringen säger nej.

OCH DÄR REGERINGEN i sin höstbudget gjorde en personalsa­tsning inom äldreomsor­gen under två år, väljer KD att förlänga satsningen under hela budgetperi­oden och dessutom satsa två miljarder mer. Förtjänar inte våra äldre en god omsorg även efter 2018? Behöver inte personalen inom äldreomsor­gen kontinuite­t och förutsättn­ingar för att fortsatt kunna uppehålla en kvalitativ verksamhet? Utöver detta föreslår vi ett antal satsningar för att höja kvaliteten i äldreomsor­gen samt en äldreboend­egaranti: den som fyllt 85 ska själv bestämma när det är dags att flytta till ett äldreboend­e, som S tyvärr säger nej till.

Jakob Forssmed

tf partiledar­e Kristdemok­raterna

Larry Söder

riksdagsle­damot Kristdemok­raterna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden