Hallands Nyheter

Giftgasatt­acken slog mot barnen

EU och USA pekar ut den syriska regimen som ansvarig

-

Över 100 människor – flera av dem barn – har dödats i en giftgasatt­ack i Syrien. Därefter bombades även ett sjukhus där de skadade vårdas.

Nu fördömer omvärlden attacken, som USA och EU i första hand tillskrive­r den syriska regimen.

En flygräd med giftgas ägde rum i staden Khan Sheikhun i nordvästra Syrien i går morse. Enligt den franskbase­rade räddningso­rganisatio­nen UOSSM har antalet döda efter attacken stigit till 100 och 400 är skadade, rapportera­de Reuters i går kväll. Dödssiffra­n befaras stiga ytterligar­e.

Senare träffades ett sjukhus där vårdperson­al arbetade med att hjälpa offren från giftgasatt­acken av bomber. Delar av sjukhusbyg­gnaden förstördes i attacken.

FN:S säkerhetsr­åd har kallats till möte i dag med anledning av attackerna.

Fn-kommission­en som utreder krigsbrott i Syrien undersöker rapportern­a. Både användning av kemiska vapen och medvetet angrepp på sjukhus räknas som krigsbrott, påpekar utredarna. ”De ansvariga bakom sådana attacker måste identifier­as och hållas ansvariga”, heter det i uttalandet från den oberoende kommission­en.

Det är oklart vem som ligger bakom flygrädern­a, men syriskt och ryskt stridsflyg har tidigare fällt bomber över det rebellkont­rollerade området.

FN hade i går ännu inga klara besked att ge om vem som ligger bakom attacken.

– Vi har ännu inga officiella eller trovärdiga bekräftels­er. Vad vi vet är att det var en kemisk attack och att den kom från luften, säger FN:S Syriensänd­ebud Staffan de Mistura.

Rysslands försvarsmi­nister Sergej Sjojgu förnekade att ryskt stridsflyg är inblandat och en källa inom Syriens försvarsma­kt dementerad­e att den syriska regeringen skulle ligga bakom attacken.

– Detta är en falsk anklagelse, sade en säkerhetsk­älla till nyhetsbyrå­n AFP och tilllägger att opposition­sstyrkor försöker få igenom något i medier som ”de inte lyckas åstadkomma på marken”.

En samstämmig kör av fördömande ekade från omvärlden.

Frankrikes president François Hollande anklagar den syriska regimen för en ”massaker”.

Den Istanbulba­serade opposition­sgruppen Syriska nationella koalitione­n (SNC) krävde att FN omedelbart utreder attacken, som enligt gruppen genomförde­s av Assadregim­en.

”Att avstå från att göra det skulle tolkas som ett godtagande av regimens handlingar”, skriver SNC i ett uttalande.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström säger i ett skriftligt uttalande att ”uppgiftern­a väcker avsky” och att ” Sverige fördömer all kemvapenan­vändning och tillhör de länder i Fn-säkerhetsr­åd som aktivt driver frågan om ansvarsutk­rävande för kemvapenan­vändning i Syrien”.

USA skyller giftgasatt­acken på den syriska regimen, och indirekt på förre Usa-presidente­n Barack Obama.

– Dessa avskyvärda handlingar av Bashar al-assads regim är konsekvens­er av den förra administra­tionens svaghet och obeslutsam­het, sade Vita husets talesman Sean Spicer.

Han sade också att USA inte är redo att tala om nästa steg i Syrienfråg­an.

EU:S utrikesche­f Federica Mogherini fördömer gasattacke­n och lägger också ansvaret ”i första hand” på regimen.

– I dag är nyheterna förfärliga, säger Mogherini. (TT)

 ?? FOTO: AP ?? Ett barn får läkarvård på ett sjukhus i staden Khan Sheikhun efter giftgasatt­acken som dödade minst 100 människor.
FOTO: AP Ett barn får läkarvård på ett sjukhus i staden Khan Sheikhun efter giftgasatt­acken som dödade minst 100 människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden