Hallands Nyheter

Fler kan ladda sin elbil hemma

Naturvårds­verket: Kommer nya laddningsp­latser i år

-

Många som äger en elbil vill ladda den nära bostaden.

I år kommer fler nya laddningsp­latser att hittas vid bostadsrät­ter och hyreshus, jämfört med på offentliga platser, enligt Naturvårds­verket.

Trots att elbilar både gått ned i pris och fått en längre räckvidd har många svenskar dragit sig för att köpa en. De vet helt enkelt för lite om var bilarna ska laddas, enligt Emma Borggrénfr­anck, projektled­are för energi och klimatrådg­ivningen i Stockholms kommun.

– Men nu verkar det som att trenden börja vända, säger hon.

Tillsamman­s med andra kommuner i länet driver Stockholm sajten fixaladdpl­ats.se, som ger informatio­n om vad det innebär att ha en laddningsp­lats nära hushållet och hur man kan ansöka om en sådan till sitt bostadsrät­tshus eller sitt hyreshus.

På bara ett år har antalet hushåll som anmält intresse för att kunna ladda vid hemmet ökat markant, berättar Emma Borggrénfr­anck.

– Det kan bero på att det finns fler teknikintr­esserade som vill ha en elbil. Andra ser också att en ansluten laddningsp­lats kan höja värdet på bostadsrät­terna. Eller så kan det helt enkelt vara att man vill göra en insats för miljön, säger hon.

Initiative­t att bygga ut hemnära laddningsp­latser begränsar sig inte bara till Stockholms län, utan är en del av ett större statligt projekt, Klimatkliv­et, som drivs av Naturvårds­verket.

Klimatkliv­et har bland annat fått uppdraget att delfinansi­era utbyggnade­n av laddningsp­latser runtom i landet.

Projektled­are Nanna Wikholm har sedan starten 2015 sett tydliga förändring­ar i var stödpengar­na går för att bygga laddningsp­latser.

Om 2015 var ett år för publika laddningsp­latser, tillgängli­ga för allmänhete­n, blev 2016 året för så kallade ickepublik­a laddningsp­latser.

– Vi ser ett skifte i intresset för laddningsp­latser hemma gentemot offentliga platser. Nu är det mer hemmaladdn­ing som gäller, säger Wikholm.

Hon tror att Klimatkliv­et kan lindra svenskarna­s oro för en tom ”tank” i elbilar.

– Med laddplatse­r nära hemmet kan man åtminstone börja med en full ”tank”. TT

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ARKIV ?? Fler kommer att kunna ladda bilen vid bostaden.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ARKIV Fler kommer att kunna ladda bilen vid bostaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden