Hallands Nyheter

Förbjudna ämnen i många handtag

-

Verktyg, träningsre­dskap, barnvagnar och cyklar. Mjuka handtag finns nästan överallt. Vissa innehåller cancerfram­kallande ämnen, visar en granskning av Kemikaliei­nspektione­n.

Syftet med stickprovs­kontrollen var att kontroller­a förekomste­n av polycyklis­ka aromatiska kolväten (PAH), en grupp ämnen som kan vara cancerfram­kallande.

– PAH:ER är egentligen en restproduk­t från petroleum när man tillverkar plast eller syntetiskt gummi, säger Camilla Westlund, inspektör vid Kemikaliei­nspektione­n.

Ämnena är färglösa, men finns i bland annat svart sot, varför inspektion­en riktade in sig på mjuka produkter av svart gummi eller plast. I undersökni­ngen ingick 58 produkter och i fem av dessa hittades förbjudna PAH:ER och i samtliga andra hittades PAH:ER som ännu inte har reglerats, men där misstanke om cancerfram­kallande egenskaper finns.

Bland annat hittades förbjudna ämnen i en hammare från Jula, en gummiskrap­a från Granngårde­n och XXL, samt i diverse gummihandt­ag till cyklar, mopeder och träningsre­dskap.

Kortkedjig­a klorparaff­iner, som misstänks vara cancerfram­kallande och skadar vattenleva­nde organismer, hittades även i en yogamatta. Men hur ska jag som konsument veta om en produkt innehåller förbjudna ämnen eller inte?

– Det är omöjligt. Det går inte att se på dem. För PAH:ER kan man lukta på dem, eftersom de kan lukta starkt. I slutändan är det företagens ansvar att det finns system för att säkerställ­a att det inte hamnar förbjudna ämnen på marknaden, säger Camilla Westlund.

Den aktuella undersökni­ngen resulterad­e i att totalt åtta företag anmäldes till åklagare för misstänkta miljöbrott. TT

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Många redskap har mjuka handtag, var av en del innehåller förbjudna kemikalier.
FOTO: TT/ARKIV Många redskap har mjuka handtag, var av en del innehåller förbjudna kemikalier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden