Hallands Nyheter

Father John Misty om tillvarons ironi

- PATRICK STANELIUS/TT

Father John Misty är tillbaka med albumet Pure comedy, en tragikomis­k reflektion över det mänskliga tillstånde­t. Josh Tillman, som han egentligen heter, har vågat lita på sina instinkter. – Musiken ligger mycket närmare mitt egentliga jag, säger han.

Under sitt alias Father John Misty lyckas Josh Tillman väcka anstöt och beundran i lika delar. Den som efterfråga­r exempel på det kan leta upp hans uppträdand­e med Bored in the USA i The late show with David Letterman från november 2014 och läsa kommentare­rna och artiklarna som dök upp efteråt. Det självspela­nde pianot, burkskratt­en när Tillman sjunger orden ”they gave me a useless education” och den ackompanje­rande stråkorkes­tern fick folk att undra vad han menar egentligen?

MEN DEN SOM avfärdar Father John Misty som en karikatyr, någon sorts ironisk hittepå-figur, missar poängen.

– Det finns folk som förutsätte­r att artister som uppträder med sitt riktiga namn gör musik som automatisk­t är mer ärlig. Det är ett oerhört barnsligt synsätt, säger Josh Tillman.

DEN VERKLIGA IRONIN, skriver Tillman i den 10 000 tecken långa utläggning­en som står tryckt på skivomslag­et, är den som genomsyrar den mänskliga existensen. Det är en livssyn som präglar hela albumet, och den är till stora delar tonsatt av samma lyxiga arrangeman­g som ackompanje­rar Bored in the USA, från albumet I love you, honeybear, i ovan nämnda Letterman-klipp.

– På mina två tidigare album rörde jag mig bort från mina naturliga instinkter. Musiken på Pure comedy ligger mycket närmare mitt egentliga jag, och jag hade tillräckli­gt mycket självförtr­oende i mitt låtskrivan­de för att skriva mer lågmäld, långsammar­e musik utan att vara rädd för att det skulle bli tråkigt, säger han.

En av höjdpunkte­rna för Tillman under arbetet med albumet

” Det finns folk som förutsätte­r att artister som uppträder med sitt riktiga namn gör musik som automatisk­t är mer ärlig. Det är ett oerhört barnsligt synsätt.”

FATHER JOHN MISTY

var att den brittiske kompositör­en Gavin Bryars tackade ja till att göra stråkarran­gemangen till den 13 minuter långa Leaving LA. Innan dess hade upptäckten av Bryars verk fått Tillman att bli förälskad i musik igen på ett sätt han inte trodde var möjligt i vuxen ålder (”som en 15-åring som upptäcker Nirvana”).

KANSKE KOMMER HAN själv att lyckas omvända några tvivlare.

– Ibland hittar jag folk på Twitter som skriver saker som ”åh nej, jag hörde en Father John Mistylåt på radion och jag tyckte verkligen om den”. Det är oftast folk som bara har sett en bild på mig i solglasögo­n, med mustasch, och tänkt ”vilket hipster-as”. Men vem vet? Om två år kanske några av dem är jättestora fans.

 ?? Bild: RICH FURY ?? NY MUSIK. Father John Misty släpper sitt nya album Pure comedy den 7 april.
Bild: RICH FURY NY MUSIK. Father John Misty släpper sitt nya album Pure comedy den 7 april.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden