Hallands Nyheter

Conchas film gör traumat till fiktion

- PONTUS JOHANSSON 031-62 40 00 pontus.johansson@gp.se

Den 7 april har regissören Manuel Conchas film, Den enda vägen, premiär. Filmen har inspirerat­s av skjutninga­rna som satte Malmö i skräck.

Två bröder blir brutalt beskjutna på en öppen gata. Ena brodern blir förlamad och måste opereras. Den andra brodern tar på sig att samla ihop pengar till en operation i Köpenhamn, eftersom de svenska köerna är för långa.

– Någonstans handlar filmen om hur långt du är beredd att gå för någon du älskar, säger regissören Manuel Concha.

HÄNDELSEN ÄR BASERAD på Peter Mangs skjutninga­r i Malmö. Manuel Concha vill visa livet efteråt för de som blev utsatta för Mangs dåd, även om namnet aldrig nämns.

Skottsalva­n som inleder berättelse­n sätter snabbt i gång en ryktesspri­dning mot bröderna själva, något Manuel Concha menar inte är något ovanligt.

– I dag tänker vi att det måste vara en kriminell uppgörelse när någon blir skjuten. Nyligen blev en 16-årig pojke skjuten i Malmö. I media står det att han var omtyckt, men samtidigt att han kanske var kriminell. Samma meningar användes mot folk när Peter Mangs gick runt och sköt, fortsätter han.

Bröderna Daniel och Mikael Cvetkovic, som spelar bröderna Alex och Michel i filmen, är precis som Manuel Concha uppväxta i Malmöstads­delen Lindängen, där stora delar av historien utspelar sig. Alla tre har upplevt både Mangs skräck och att brottsoffe­r i skottlossn­ingar snabbt misstänkli­ggörs både av polis och av allmänhet. Det har gjort avtryck i filmen på olika sätt.

– Det finns en scen där lillebrode­rn säger ”Det spelar ingen roll om vi är födda här, vi ser inte ut som dem och det är vårt problem”. När han sa det började han själv få tårar i ögonen och sa till mig, ”Jag förstår till 100 procent vad det här är, för det här har jag sett”.

FILMEN HADE SMYGPREMIÄ­R på Göteborgs filmfestiv­al och trailern har fått tusentals visningar på Facebook. Inför Göteborgs filmfestiv­al 2014 gjordes också filmen i ett kortare format, vann Publikens pris, och blev inbjuden till filmfestiv­alen i Cannes. Trots att filmen har spelats in under flera år, kommentera­r fortfarand­e folk filmens aktualitet på grund av alla skjutninga­r i Malmö.

– VARJE ÅR har folk sagt att det är en högaktuell film. Det är en stor sorg för att det betyder att på de fem år som vi har jobbat med filmen har det inte hänt så mycket.

 ?? Bild: CAROLINA ROMARE ?? BIOPREMIÄR. Hiphoparen Lilleman, Daniel Cvetkovic, spelar huvudrolle­n i filmen Den enda vägen, tillsamman­s med sin lillebror Mikael Cvetkovic.
Bild: CAROLINA ROMARE BIOPREMIÄR. Hiphoparen Lilleman, Daniel Cvetkovic, spelar huvudrolle­n i filmen Den enda vägen, tillsamman­s med sin lillebror Mikael Cvetkovic.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden