Hallands Nyheter

Vittnesmål blev till pjäs

- VIKTOR ANDERSSON viktor.andersson@hn.se

Journalist­en Martin Schibbye kommer till Falkenberg med egen pjäs, baserad på vittnesmål från Kalityfäng­elset där han satt hållen 20112012. Hn-journalist medverkar på scen.

Martin Schibbyes kamp för fängslade journalist­er fortsätter. I nya teaterpjäs­en ”Kality” gestaltar han fångarnas vittnesmål. 11 april kommer den till Falkenberg.

Namnet Kality kommer från det fängelse journalist­en Martin Schibbye och hans kollega Johan Persson satt i under 438 dagar, Kalityfäng­elset i Etiopien.

Det har nu gått fyra år sedan de släpptes fria. Men ämnet är mer aktuellt än någonsin, tycker Martin Schibbye.

–I DAG INSKRÄNKS yttrandefr­iheten för journalist­er överallt, även i Europa med Polen och Ungern som exempel. Och i Sverige saknar var fjärde svensk kommun en nyhetsreda­ktion. Vad det gör för demokratin kan man fråga sig, säger Martin Schibbye.

Med föreställn­ingen som kommer till Falkenberg 11 april hoppas han väcka debatt och han menar att det har uppstått ett slags cynism kring fängslade journalist­er.

– Sakta vänjer vi oss och det får vi aldrig göra. Jag hoppas att detta kan bli ett uppmärksam­mande som gör att vi inte ser det här som ett generellt problem utan mer konkret; detta är människor med kött och blod. Det är då det bränner till.

BERÄTTELSE­RNA SOM föreställn­ingen bygger på kommer från en mängd olika journalist­er som sitter eller har suttit i Kalityfäng­elset. Processen för Martin Schibbye, att få tag på alla texter, har tagit över två år och har krävt en mängd olika tillvägagå­ngssätt. Berättelse­rna har sedan sammanstäl­lts till ett manus som skådespela­rna Angelica Radvolt och David Lenneman samt Martin Schibbye kommer att läsa upp. Han berättar att texterna handlar om olika saker, som journalist­ernas kärlek till sitt yrke, varför de valde journalist­iken och om kärleken till sitt land.

– Jag känner ett stort ansvar för mina fängslade kollegor och det är oerhört viktigt att ge dem yttrandefr­iheten tillbaka genom att göra deras ord hörda. För dem är det viktigare än bröd och vatten. Den allra största skräcken är att bli bortglömd.

FÖR MARTIN SCHIBBYE blir det första gången han står på en scen och han medger att han känner sig lite nervös över hur han ska lyckas förvalta orden han har fått till sig. Men han berättar att han har fått hälsningar från flera av personerna som har skickat texterna, vilket gör att en del är vunnet för honom, redan innan premiären.

– De berättar att vetskapen om att deras ord berättas får dem att orka fortsätta vara journalist­er. Det berör mig verkligen.

På tisdagskvä­llen var det premiär i Stockholm. ”Det är en rak, tydlig och viktig politisk teater om länder där redan det enkla ordet demokrati är en motståndsa­kt”, skriver Svenska Dagbladets recensent som såg premiären. Flera av skribenter­na till texterna satt i publiken.

– Det är en inspireran­de föreställn­ing, en orkester av olika röster och sammantage­t en stark berättelse, säger han.

HN-JOURNALIST­EN Håkan Bergström kommer att ha en roll på scenen i Falkenberg. Han är en av de lokaljourn­alister som kommer att vara med under varje separat föreställn­ing. Han ska ge röst åt Chaala Hailu, en av de fängslade journalist­erna som satt i cellen bredvid Martin Schibbye.

– MER ÄN så vet jag inte ännu. Vi kommer inte få manuset förrän timmarna innan föreställn­ingen, men det ska bli roligt även om jag är något oprövad. Jag har inte stått på scen sedan jag gjorde kung Herodes i skolan, säger Håkan Bergström.

– Syftet är att visa upp kontrasten mellan hur det är att vara journalist i Sverige och Etiopien, berättar han. Vad tycker du om ämnet?

– Det är kolossalt viktigt. Det finns en situation i vissa delar av världen där journalist­er sitter fängslade för att ha använt sin yttranderä­tt, det är ett ständigt aktuellt ämne, säger HN:S Håkan Bergström.

 ??  ??
 ?? Bild: PRESSBILD/JONAS JORNEBERG ?? KÄMPAR FÖR YTTRANDEFR­IHET. Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman medverkar alla i pjäsen ”Kality” som kommer till Falkenber1­1 april.
Bild: PRESSBILD/JONAS JORNEBERG KÄMPAR FÖR YTTRANDEFR­IHET. Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman medverkar alla i pjäsen ”Kality” som kommer till Falkenber1­1 april.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? MEDVERKAND­E. HN:S egen reporter, Håkan Bergström, har en roll i Martin Schibbyes pjäs.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV MEDVERKAND­E. HN:S egen reporter, Håkan Bergström, har en roll i Martin Schibbyes pjäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden