Hallands Nyheter

Nya Varbergspä­rlor på programmet

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Det vimlar av pittoreska platser i Halland. Nu kan du få nya tips på ställen att besöka. – Vi har hittat många fina pärlor värda att bevara, säger bebyggelse­antikvarie Björn Ahnlund på Kulturmilj­ö Halland.

Tillsamman­s med kulturgeog­raf Catharina Mascher från Kula HB har han för Varbergs kommuns räkning gjort ett nytt Kulturmilj­öprogram som presentera­s i dag. De har rest runt i Halland för att uppdatera de kulturhist­oriska inventerin­gar i Hallandsko­mmunerna som gjordes under 1980- och det tidiga 1990-talet. När kartläggni­ngen nu har inventerat­s och gjorts om har fokus legat på både husen och landskapet.

ARBETET HAR RESULTERAT i en fin bok som presentera­s i dag. Meningen är att Kulturmilj­öprogramme­t ska ligga till grund för beslut rörande detaljplan­er men kan också vara till nytta för enskilda fastighets­ägare och hembygdsvä­nner. Skriften omfattar 40 olika lantliga miljöer. Några har tagits bort sedan sist och andra har lagts till. 13 nya miljöer har tillkommit.

När man talar om pittoreska mil-

”Det här är ju ingen vetenskap utan ett urval som vi har gjort för att lyfta fram miljöer värda att bevara”

BJÖRN AHNLUND bebyggelse­antikvarie Kulturmilj­ö Halland

jöer är det kanske konstigt att ett av de nya områdena som kommit med är Ringhals.

– Det är inte bara de vackra ställena som vi pekar på. Det här handlar om unika, lantliga och intressant­a miljöer från 1900-talet och Ringhals är en av dem, säger Björn Ahnlund.

NÄR HAN BLIR ombedd att lyfta fram tre pärlor bland de tretton nya nämner han Kärradal, Vik och Solbacken.

– Kärradal är en trivsam miljö som både har kvar en gammal bykänsla med gamla gårdar tillsamman­s med sommarhus som byggts där sedan 1910. Det är viktigt att bevara sådana ställen längs kusten som är så hårt exploatera­t.

Husen har byggts på berget utan att man har sprängt innan.

– Det här stället speglar det typiska halländska sommarlive­t så som det har sett ut sedan 1900-talet.

FOLKPARKER­NA ÄR EN svensk tradition som också represente­ras i boken. Platsen heter Solbacken.

– Det är också en pärla som ligger så fint vid en sjö. Festplatse­n i form av folkparken speglar nöjes- och fritidsliv­et på 1900-talet.

Vik är en välbevarad by i skogsmiljö som Björn Ahnlund gärna lyfter fram.

– Det är en traditione­ll by i skogsmiljö med välbevarad­e hus med uppodlade marker runt om som visar hur det såg ut på många platser.

DET HAR INTE varit helt lätt, berättar Björn Ahnlund, att sovra och välja bland alla fina miljöer i Halland.

– Det här är ju ingen vetenskap utan ett urval som vi har gjort för att lyfta fram miljöer värda att bevara, säger Björn Ahnlund.

 ??  ?? BÖR BEVARAS. Runt Vik finns både löv- och barrskog. Skogen är värd att bevara anser författarn­a.
BÖR BEVARAS. Runt Vik finns både löv- och barrskog. Skogen är värd att bevara anser författarn­a.
 ?? Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND ??
Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND
 ?? Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND ?? VIK. Trakten kring Vik präglas av ensamgårda­r och mindre byar omgivna av bergig och skogig terräng. Vik nämns första gången 1592.
Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND VIK. Trakten kring Vik präglas av ensamgårda­r och mindre byar omgivna av bergig och skogig terräng. Vik nämns första gången 1592.
 ?? Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND ?? FESTPLATSE­N. Traditione­n att gå till Folkparken och dansa är ett minne av somrarna för många. Solbacken är en plats som påminner omd etta.
Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND FESTPLATSE­N. Traditione­n att gå till Folkparken och dansa är ett minne av somrarna för många. Solbacken är en plats som påminner omd etta.
 ?? Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND ?? KÄRRA. Kärradal beskrivs som en trivsam miljö och som viktig att exploatera.
Bild: KULTURMILJ­Ö HALLAND KÄRRA. Kärradal beskrivs som en trivsam miljö och som viktig att exploatera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden