Hallands Nyheter

Halländskt S-uppror mot Löfven

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hn.se

Socialdemo­krater i Halland och i västra Sverige kräver mer av Stefan Löfven i frågan om hur vinster i välfärden ska regleras. – Vi måste tänka på detta som ett parti, säger Margit Bik (S).

Statsminis­ter Stefan Löfven har tidigare gått ut med att han vill se vinstbegrä­nsningar inom skolan. Men det räcker inte, menar Margit Bik (S), ombudsman i Halmstad och delegation­sledare i Halland.

– Det är inte bara vi i Halland som tycker det, utan hela den västsvensk­a delegation­en. Vi tycker annorlunda i vinstfråga­n än förslaget till kongressen, säger Margit Bik.

PÅ LÖRDAG INLEDS en fem dagar lång S-kongress i Göteborg. Inför den har 74 av 350 ombud nu gjort revolt för att få till ett tydligare kongressbe­slut om vinsterna inom välfärden.

Ombuden kräver en ”sträng reglering av vinstdrift­er inom hela välfärden - vård, skola och omsorg” och inte bara i skolan.

– Det här handlar om hela välfärden och hur vi ska finansiera den med våra skattepeng­ar. Det kommer att bli en diskussion på kongressen och det är bara nyttigt och bra, menar Margit Bik.

Bland Socialdemo­krater i Halland och Västsverig­e finns ett utbrett missnöje om hur partiet hittills hanterat frågan om vinster i företag som bedriver privata skolor, privata äldreboend­en, som drivs enligt lagen om valfrihet (LOV), och privata assistansb­olag, som verkar inom lagen om stöd och service för funktionsn­edsatta personer (LSS).

Hur stor är chansen att ni får gehör för era förslag?

– Vi måste tänka på detta som ett parti, vad vill vi socialdemo­krater i framtiden? Då har vi en god chans. Vi vill mer med välfärden än att bara dela ut vinst.

När partiet röstade i frågan 2013 var representa­nterna splittrade i två delar och det hela slutade med en kompromiss.

I Halmstad ligger fokus på hur äldreomsor­gen ska hanteras och finansiera­s i framtiden, men även frågan om Lss-boenden.

Margit Bik vill även veta hur planerna ser ut för den palliativa vården (vård i livets slutskede) i Sverige.

– Jag tror även vi kommer att diskutera arbetsrätt­en. Många är emot hyvlingen, att arbetsgiva­re kan dra ned på arbetstide­n hur som helst, säger Margit Bik.

En annan het fråga är den om tiggeriför­bud.

– Vi i Hallandsde­legationen ser inte att det är den vägen vi vill gå. Det vore bättre att ha ett förbud mot fattigdom.

”Vi tycker annorlunda i vinstfråga­n än förslaget till kongressen.”

MARGIT BIK (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden