Hallands Nyheter

Journaler tvingas på regionen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

”Frågan är om det är okej att en privat vårdgivare lägger över ansvaret och kostnaden för sina journaler på det allmänna.”

STAFFAN JOHANSSON kanslichef, Region Halland

Region Halland måste ta hand om 203 hyllmeter med gamla journaler och röntgenbil­der från Spenshults sjukhus. Det har Högsta förvaltnin­gsdomstole­n slagit fast. – Ett väldigt märkligt beslut, konstatera­r regionens kanslichef Staffan Johansson.

Frågan om vad som ska hända med Spenshults journaler har varit på tapeten ända sedan 2014, då man förlorade regionens upphandlin­g av reumatiker­vård i Halland. Avtalet gick i stället till Capio Movement och verksamhet­en i Spenshult avvecklade­s.

SJUKHUSETS ÄGARE, danska Transmedic­a A/S, ansökte då hos Inspektion­ens för vård och omsorg, IVO, om att Region Halland skulle ta över all medicinsk dokumentat­ion. Sedan 1953 har det hunnit bli 160 hyllmeter patientjou­rnaler, 43 hyllmeter röntgenbil­der och ett digitalt journalark­iv, som fortfarand­e står kvar på Spenshult.

– Transmedic­a menar att de nu har lagt ner sin svenska verksamhet, men de har fortfarand­e avtal med oss, där de anlitar underlever­antörer. Den principiel­lt intressant­a frågan är om det är okej att en privat vårdgivare lägger över ansvaret och kostnaden för sina journaler på det allmänna. Det handlar om mycket pengar, menar Staffan Johansson.

ÄVEN OM MÅNGA av journalern­a är gamla förklarar kanslichef­en att de fortfarand­e används dagligen.

– Det handlar om upp mot tio förfrågnin­gar om dagen från andra vårdgivare. Förutom att vi ska hitta plats till alla journalern­a så måste vi också anställa personal som administre­rar utlämnande­t av uppgifter och begär in medgivande från berörda patienter.

IVO såg däremot inga problem med detta utan beviljade Transmedic­as ansökan om att lämna över sitt journalark­iv. Region Halland överklagad­e först till kammarrätt­en och därefter till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, men fick i båda fallen en märklig dom.

DOMSTOLARN­A KONSTATERA­R att IVO:S beslut både får ekonomiska och administra­tiva konsekvens­er för regionen, men eftersom beslutet riktar sig till den sökande, Transmedic­a, så har inte Region Halland så kallad talerätt och kan därmed inte överklaga.

– Det här blir ju principiel­lt intressant för hela landet, och även Sveriges Kommuner och Landsting har engagerat sig i vår sak. Det är inte ovanligt att landsting får ta över ansvaret för journaler när exempelvis en privatprak­tiserande läkare går i pension, men då handlar det om helt andra mängder. Det här är den absolut största överlämnin­gen som skett mellan en privat vårdgivare och det allmänna, säger Staffan Johansson.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut går dock inte att överklaga och för Region Halland är det nu bara att bita i det sura äpplet.

– Vi kommer att följa beslutet och förbereda ett mottagande. Vi har arkivutrym­me uppe på sjukhuset, som var tänkta att räcka i minst 25 år till. Nu försvinner ganska mycket av det, säger Staffan Johansson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? 60 ÅRS DOKUMENTAT­ION. På Spenshult förvaras fortfarand­e 160 hyllmeter patientjou­rnaler och 43 hyllmeter röntgenbil­der från sjukhusets långa verksamhet. Nu är det klart att Region Halland tvingas ta över dem. Mona Bengtsson har fram till nu...
Bild: JARI VÄLITALO 60 ÅRS DOKUMENTAT­ION. På Spenshult förvaras fortfarand­e 160 hyllmeter patientjou­rnaler och 43 hyllmeter röntgenbil­der från sjukhusets långa verksamhet. Nu är det klart att Region Halland tvingas ta över dem. Mona Bengtsson har fram till nu...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden