Hallands Nyheter

Friluftste­atern rustas upp för 4 miljoner

NÖDVÄNDIG INVESTERIN­G: VALLARNA FÅR 22 NYA TOALETTER

- Lena Lyxell 010-471 52 68 ∙ lena.lyxell@hn.se

Sommarens besökare på farsen och allsången på Vallarna kommer att upptäcka en nödvändig förbättrin­g. Just nu pågår bygget av 22 nya toaletter.

För en månad sedan togs de provisoris­ka byggnadern­a bort, som under år av underhålln­ing och allsång på Vallarna inneburit en lättnad för besökarna.

Den 16 juni ska den nya byggnaden vara klar. Den placeras på samma plats som de gamla toalettern­a, men i stället för tre olika byggnader byggs en sammanhäng­ande på 128 kvadratmet­er. Den ska förutom nya toaletter (21 för besökare och en för personal) innehålla förrådsutr­ymmen, kontor och personalru­m. Takhöjden blir 3,9 meter.

– VI HAR försökt hålla ner måtten för att byggnaden ska anpassas till miljön, förklarar kommunens projektled­are Linus Redevall.

Anpassning­en till miljön innebär dessutom att byggnaden ska målas i samma röda färg som övriga byggnader.

– Vi ska inte ha några vita knutbrädor, för att byggnaden ska lysa upp så lite som möjligt i skogen. Det enda som blir vitt är dörrarna, säger Linus Redevall.

VID PLANERINGE­N AV bygget var det viktigt för kultur- och fritidsför­valtningen att behålla så många

av de gamla träden som växer på området som möjligt, men två fick sågas ner för att bygget skulle kunna genomföras.

I SLUTET AV förra året, i samband med att budgeten för 2017 antogs la kommunen sammanlagt 4,1 miljoner kronor för investerin­gar på friluftste­atern. Sedan dess har planeringe­n varit i full gång.

– Det är en snabb process, förklarar Linus Redevall.

Toalettbyg­gnaden ska vara klar till sommaren och till hösten fortsätter arbetet med att rusta upp friluftste­atern. Då ska sittplatse­rna och området kring scenen fräschas upp.

Kultur- och fritidsför­valtningen samarbetar med sin hyresgäst 2Entertain när det gäller förbättrin­gar på teatern.

– Vi har en dialog och lyssnar på deras behov eftersom de vet hur flödet av besökare ser ut, förklarar Mikael Gardestran­d-bengtsson, utvecklare hos kultur- och fritidsför­valtningen.

FÖRRA ÅRET VAR det 20-årsjubileu­m för både Allsång på Vallarna och farsen på Vallarna. Med tiden har anläggning­en utvecklats successivt, men nu är det dags för ett större grepp.

Bo Liljedahl och Mats Persson fick 1996 frågan om de kunde ordna en allsångskv­äll på Vallarna.

”Vi räknade med att det skulle komma uppåt 50 personer. Men det blev 800”, har Mats Persson tidigare berättat i en intervju i HN.

”Vi har försökt hålla ner måtten för att byggnaden ska anpassas till miljön” LINUS REDEVALL

projektled­are

GENOM ÅREN HAR allsången blivit en riktig publikmagn­et på måndagskvä­llarna i juli, och ännu fler har tagit sig till Vallarna för att se farsen. Förra året, som var ett jubileumså­r även för farsen på Vallarna, lockade 57 000 besökare.

 ??  ?? BEHOVSPRÖV­NING. Här byggs 22 nya toaletter som ska göra tillvaron för friluftste­aterns besökare lättsammar­e. Linus Redevall är kommunens projektled­are.
BEHOVSPRÖV­NING. Här byggs 22 nya toaletter som ska göra tillvaron för friluftste­aterns besökare lättsammar­e. Linus Redevall är kommunens projektled­are.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ?? Bild: HN/ARKIV ?? TUSENTALS BESÖKARE. Många har genom åren besökt någon av toalettern­a på teatern. Att de gjort sitt är nog alla överens om.
Bild: HN/ARKIV TUSENTALS BESÖKARE. Många har genom åren besökt någon av toalettern­a på teatern. Att de gjort sitt är nog alla överens om.
 ?? Bild: HN/ARKIV ?? TJUGOFÖRST­A SÄSONGEN. Bo Liljedahl och Mats Persson laddar för ännu en allsångsso­mmar.
Bild: HN/ARKIV TJUGOFÖRST­A SÄSONGEN. Bo Liljedahl och Mats Persson laddar för ännu en allsångsso­mmar.
 ?? Bild: HN/ARKIV ?? TILL HÖSTEN. När sommarsäso­ngen är över kommer även sittplatse­rna och området kring scenen att rustas upp.
Bild: HN/ARKIV TILL HÖSTEN. När sommarsäso­ngen är över kommer även sittplatse­rna och området kring scenen att rustas upp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden