Hallands Nyheter

Robotteste­t ingen slump

Expert: Nordkorea ”råkar” passa på inför mötet mellan USA:S och Kinas presidente­r

-

Bara dagar före mötet mellan USA:S president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping uppges Nordkorea ha avfyrat ännu en robot.

Uppskjutni­ngen kan följas av betydligt allvarliga­re provokatio­ner. Sydkorea bedömer att Nordkorea de närmaste dagarna kan genomföra ännu ett kärnvapent­est.

Med start i dag träffas Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping i Florida i USA. På agendan, vid sidan av handelsfrå­gor, står Nordkorea. Trump själv lyfte frågan i en intervju med tidningen Financial Times nyligen:

– Om inte Kina löser Nordkorea kommer vi att göra det, sade han – men utan att precisera vad han menade.

Frågan är om de båda ländernas ledare kan enas om en gemensam Nordkoreal­inje. Jerker Hellström, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), är tveksam.

– Trump och Xi kommer att gå i clinch med varandra och jag tror inte att vi kommer att få se något praktiskt resultat, säger han.

– Dels har man diametralt motsatta intressen och det blir svårt att enas. Sedan är det flera andra säkerhetsp­olitiska frågor som ska upp på bordet, som Taiwan och relationen mellan Japan och Kina. Jag tror i slutändan att det blir en övning där de båda tar pulsen på varandra.

Situatione­n på den koreanska halvön har blivit allt mer spänd de senaste månaderna med en rad aktioner från Nordkoreas håll.

– Man kan generellt säga att Nordkorea har utvecklat sin förmåga på ett sätt som vi aldrig sett tidigare och att man inte har några som helst planer att backa bandet och förhandla om sitt kärnvapeno­ch robotprogr­am, säger Hellström.

Sydkoreans­ka säkerhetse­xperter varnar för att en upptrappni­ng i form av ett kärnvapent­est kan ske inom kort.

– Vi har uppgifter som tyder på att Nordkorea kommer att genomföra ett sjätte kärnvapenp­rov under den första veckan i april, sade en anonym militärkäl­la i förra veckan till den sydkoreans­ka tidningen Joongang Ilbo.

Chang Yong-seok, fredsoch konfliktfo­rskare vid Seouls universite­t, är av samma åsikt.

– Det finns en möjlighet att Nord tar det här ett steg vidare och genomför ett kärnvapent­est ... beroende på utgången av mötet (i USA), säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Roboten som avfyrades under natten till onsdagen svensk tid, och störtade i Japanska havet efter cirka 60 kilometers flygfärd, är en form av medeldista­nsrobot. Den har beteckning­en KN–15 och bedöms inte som något hot mot USA, enligt amerikansk militär. Aktionen fördömdes genast från flera håll, bland annat av Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

Att Nordkorea genomförde testet vid den här tidpunkten är knappast någon slump, säger Jerker Hellström.

– Nordkorea fortsätter med ett beprövat koncept – att genomföra tester i samband med viktiga möten.

– Det här gör man för att utveckla en avskräckni­ngsförmåga och sedan ”råkar” man passa på när man får bästa möjliga uppmärksam­het. Tobias Österberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden