Hallands Nyheter

”Hur många fler barn ska dö innan Ryssland bryr sig?”

-

Det blev ett känsloladd­at möte i FN:S säkerhetsr­åd om tisdagens misstänkta stridsgasa­ttack i Syrien.

USA:S Fn-ambassadör Nikki Haley sade i sitt anförande att allt pekar på att Assadregim­en har använt kemiska stridsmede­l. Hon riktade samtidigt hård kritik mot Ryssland.

– Assad tänker inte sluta använda kemiska stridsmede­l förrän Ryssland slutar att skydda honom, sade hon.

Hon inledde sitt anförande med att visa upp två bilder på livlösa barn, och avslutade med orden:

– Hur många fler barn ska behöva dö innan Ryssland bryr sig?

Enligt det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet som bevakar konflikten från Storbritan­nien krävdes minst 72 liv, varav ett 20-tal barn, i attacken.

Syriens representa­nt vid säkerhetsr­ådet extrainkal­lade möte förnekade att landet någonsin har använt kemiska stridsmede­l. Rysslands biträdande Fn-ambassadör Vladimir Safronkov försvarade Syrien och hävdade att det utkast till resolution som Storbritan­nien, Frankrike och USA har presentera­t var onödigt och alltför förhastat, men han ställde sig bakom tillsättan­det av en utredning, rapportera­r AFP.

Det två timmar långa mötet ajournerad­es utan omröstning. Förhandlin­garna fortsatte bakom stängda dörrar. Ryssland har flera gånger tidigare använt sitt veto för att stoppa resolution­er i säkerhetsr­ådet om Syrienkonf­likten. Sveriges FNambassad­ör Olof Skoog tror ändå att rådet den här gången ska kunna enas, inom de närmaste dagarna.

– Efter att ha lyssnat på alla de här inläggen tror jag nog ändå att vi alla kan enas om att ställa oss bakom en oberoende utredning av vad som hänt i syfte att ställa de ansvariga till svars, sade Skoog till TT.

Att Ryssland kommentera­de enskilda paragrafer i utkastet tyder ändå på att Moskva är redo att förhandla kring texten, anser han.

Moskva har inte förnekat att det var ett syriskt flyganfall som ledde till katastrofe­n, men hävdar att gasen läckte ut från en rebellkont­rollerad byggnad som bombades av det syriska flygvapnet.

USA:S president Donald Trump fördömer attacken och beskriver den som ”avskyvärd” samt ”en skymf mot mänsklighe­ten”, rapportera­r Reuters.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar att ”Det finns inga ord för att beskriva bilderna på hur föräldrar försöker rädda sina barn från att kvävas av de giftiga gaserna”.

Britt-marie Seibold/tt

 ?? FOTO: BEBETO MATTHEWS/AP ?? USA:S Fn-ambassadör, Nikki Haley, visade upp bilder på livlösa barn.
FOTO: BEBETO MATTHEWS/AP USA:S Fn-ambassadör, Nikki Haley, visade upp bilder på livlösa barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden