Hallands Nyheter

Bära eller brista för Stenson

- CARL GÖRANSSON/TT

Henrik Stenson har inte lyckats på Augusta – trots elva försök. I årets US Masters är det bära eller brista som gäller. – Jag måste ändra på någonting. Ni har sett mitt facit, säger han.

Henrik Stenson har spelat på Augusta National varje år sedan 2006, fler gånger än någon annan svensk, men aldrig slutat bättre än på 14:e plats. Den här gången kommer han dessutom till årets första golfmajor med två raka missade kvalgränse­r bakom sig.

Så vad talar egentligen för att världsfemm­an ska kunna lyckas i år?

KANSKE ATT HAN den här gången kommer att gå på offensiven och planerar att använda drivern på betydligt fler hål än tidigare. Stenson är helt enkelt beredd att ta lite större risker, för att för första gången kunna vara med och slåss om den gröna segerkavaj­en på allvar.

– Det är hyfsat generöst och brett från tee och ruffen är inte så tuff. Det hade varit annorlunda om man fått mer betalt för att träffa fairway, säger han.

– Ta 13:e hålet till exempel. Om jag kan slå 20 meter längre från tee och komma runt hörnet lite mer så vore det underbart. Det är onekligen lite mer lockande att stå med en järnsexa än en järnfyra när man ska slå andraslage­t på par 5:an i den där sidolutnin­gen.

DET ÄR INGEN hemlighet att Augusta-banan inte direkt är som klippt och skuren för Henrik Stensons spel. De som lyckas i Masters är ofta spelare med naturlig vänsterskr­uv och de allra skickligas­te puttarna. Stenson kan inte räkna in sig i någon av de kategorier­na.

Å andra sidan är det här första gången som Stenson kommer till Masters som en majorvinna­re, och den nyblivne 41-åringen utstrålar lugn och gott humör inför sin tolfte start på Augusta. Han konstatera­r att segern i British Open gav en långsiktig kick för självförtr­oendet – och då går det att ha överseende med svaga resultat de senaste veckorna.

– Det hade varit roligare att komma in med två topplaceri­ngar. Men det är som det är. Nu är det en ny vecka och tanken är att den här veckan ska vara den bästa. Spelet känns okej, det känns absolut inte som att det är sämre nu än andra gånger som vi har varit här.

REDAN I BÖRJAN av förra veckan hann Henrik Stenson med en blixtvisit på Augusta. På hemmabanan i Lake Nona har banpersona­len den senaste tiden dessutom sett till att skapa Masters-snabba greener och bra träningsfö­rhållanden för Stenson.

– Jag har lagt mycket kraft på förberedel­serna i år, förmodlige­n mer än någonsin, säger han.

I dag torsdag kommer ett första svar på hur långt Stensons spel kan räcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden