Hallands Nyheter

Irlands strejkhot ”ett sundhetste­cken”

- TT

”Tyskland kör bara på. De första tio minuterna är ’crazy’. När vi spelar mot Kanada får vi lite av en sådan situation och hur ska vi bemästra det?”

PIA SUNDHAGE

På Irland hotar damlandsla­get med strejk på grund av ”förödmjuka­nde” arbetsförh­ållanden. Kampen förvånar inte Sveriges förbundska­pten Pia Sundhage. – Det är ett sundhetste­cken att reagera, säger hon.

Det är 14 A-landslagss­pelare, där majoritete­n spelar på amatörnivå, som säger att det är ohållbart att represente­ra det irländska landslaget utan att få varken ersättning för förlorad inkomst eller matchbonus. Nu hotar spelarna med bojkotta landskampe­n mot Slovakien nästa vecka.

– Det är en pågående kamp, säger Sveriges förbundska­pten Pia Sundhage när situatione­n för de irländska spelarna kommer på tal under landslagsl­ägret i Trelleborg.

MÅNGA AV DE irländska spelarna ska förra året ha lagt upp till 40 dagar på att träna och förbereda sig inför landskampe­r. Förutom utebliven ersättning ska spelarna ha varit tvungna att byta om på offentliga toaletter.

En verklighet som är väsenskild ifrån de förutsättn­ingar som dagens toppnation­er har. Innan Sundhage tog över Sverige var hon förbundska­pten för USA (2007–2012) och från den tiden minns svenskan hur den amerikansk­a stjärnan Christie Rampone en gång klagade på hotellstan­darden under en samling.

– DE GNÄLLDE på att det inte var lika bra som herrarnas. Och då var det ett bra hotell, ska jag säga. Jag var skitnöjd. Men då sade hon: ”om inte vi fortsätter att kräva och kämpa, så går det bakåt”.

Sundhage välkomnar jämförelse­r med andra nationer och andra sporter för att sätta fokus på jämställdh­eten inom fotbollen.

– När man lyfter upp andra sporter och lyfter upp andra länder får man ju en spegelbild: hur gör vi? Och det är faktiskt väldigt bra. Det kan finnas anledninga­r till att vi gör olika saker, men man måste ställa den frågan. Inte bara säga att vi brukar göra såhär. Det är det farligt – för då hade inte damfotboll­en varit någonstans. Då hade inte jag suttit här i dag, säger Pia Sundhage.

DANIEL KIHLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden