Hallands Nyheter

Ett uselt hockeyår ska utvärderas

- INGELA AHLBERG TT

Damkronorn­a har gjort sin sämsta säsong på 14 år. Men först efter en utvärderin­g kan det bli tal om eventuella förändring­ar av landslagsl­edningen. – Vår utgångspun­kt är att fullfölja våra avtal och förbundska­ptenen Leif Boork har kontrakt till 2018, säger ordförande­n Anders Larsson.

Sverige åkte ut i kvartsfina­l i VM, 0–4 mot Finland, för tredje året i följd. Visserlige­n var målet för landslaget inte högre ställt än en kvartsfina­l. Men med tanke på hur säsongen sett ut finns det all anledning till oro med tanke på att en Os-säsong väntar.

Damkronorn­a hade inför VM bara vunnit fyra matcher och förlorat 15. Så dåligt landskamps­år har man inte haft sedan 2002–2003.

Ishockeyfö­rbundets ordförande Anders Larsson säger att utgångspun­kten är att förbundet fullföljer avtalen med sina förbundska­ptener. Men precis som vanligt ska det göras en utvärderin­g av Damkronorn­as säsong, en utvärderin­g som förbundets operativa ledning gör och som sedan styrelsen tar beslut om.

Leif Boork har valt att inte ta ut ett par av Sveriges bästa spelare, Emma Eliasson och Jenni Asserholt, under hela säsongen, något han kritiserat­s för och som skapat turbulens kring landslaget. Är det något som man tittar på i utvärderin­gen?

– Nu dagen efter VM är det lätt att dra förhastade slutsatser. Därför är det viktigt att utvärderin­gen sker i lugn och ro efter säsongen och då ska vi titta på, inte minst VM, och varför det gick som det gick, vad vi kan lära oss och vilka slutsatser som kan dras, säger Larsson.

Damkronorn­a var sedan i fjol klart för OS i Pyeongchan­g nästa år. Före VM sade SOK:S ordförande Glenn Östh att han var bekymrad över säsongens dåliga resultat.

– Det är oroande så klart, sade han till TT.

Vilka krav kan Sveriges olympiska kommitté komma att ställa inför Ossäsongen?

– Det återstår att se. Det är viktigt att vi har en dialog med SOK och att vi tar in input från dem i utvärderin­gen, säger Anders Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden