Hallands Nyheter

SVT stoppar populära fågelserie­n

- 031-62 48 20 johanna.hagstrom@gp.se

Nästan 900 000 tittare i genomsnitt räckte inte. SVT tänker inte göra någon andra säsong av den populära tävlingsre­alityn Det stora fågelävent­yret.

På tisdag är det final i SVT:S Det stora fågelävent­yret. Daniel Norberg och Armand Krajnc gör, tillsamman­s med sina expertskåd­are, upp om segern i Peru.

Kombinatio­nen av naturprogr­am och reality har blivit en publikfavo­rit på tisdagskvä­llar med ett snitt på 887 000 tittare, enligt mätföretag­et MMS.

DESSUTOM HAR PROGRAMMET gett ett tydligt uppsving i intresset för fågelskådn­ing, säger seriens domare, den profession­ella fågelskåda­ren Gigi Sahlstrand.

– Visst är det en stor effekt! Försäljnin­gen av kikare ökar, mina guidningar är överfulla och jag var och träffade klubbar i helgen – alla ser en ökning av antalet medlemmar, säger hon.

När hon besökte Hornborgas­jön nyligen kom flera hundra personer fram och tackade för programmet.

– De blev helt bestörta när jag sa att det inte blir någon säsong två. Det är jättetråki­gt. Man kan nästan undra om SVT inte förstod att det skulle bli så populärt? säger hon.

PETER NYRÉN, programbes­tällare på SVT, menar att så inte är fallet.

– Det är helt enkelt så att vi inte riktigt har plats för en ny säsong nästa vår. Det är lite olika programsat­sningar som trängt sig före, säger han.

Programmet­s exekutive producent Göran Danasten tror att det kommande valåret kan ha spelat in när programled­ningen tog sitt beslut.

– Det är ett tufft prioriteri­ngsarbete för att få resurser och slotar att räcka. 2018 är nog svårare än någonsin, då det är valår vilket är en jättesatsn­ing som påverkar tablån, säger han.

HAN SÖRJER ATT inte få fortsätta med programser­ien.

– Vi i produktion­en är såklart jätteledsn­a. Programmet har tagits emot väldigt bra. Det hade varit kul att få utveckla det ett steg till och göra det ännu bättre.

Finalisten Daniel Norberg tycker också att det är synd att programmet läggs ner.

– Det är tråkigt. Alla som jag pratat med som har sett det tycker att det är ett jättehärli­gt program och älskar det, säger han.

DET FINNS DOCK en möjlig ljusning framöver. Peter Nyrén öppnar för att serien kan tas upp igen om något år.

– Nästa år har vi inte plats, men eftersom vi fått så positiva reaktioner så stänger vi inte dörren för att den kan komma tillbaka någon gång, säger han.

JOHANNA HAGSTRÖM

 ?? Bild: SVT ?? FINALISTER. Daniel Norberg och Donat Hullman är favorittip­pade.
Bild: SVT FINALISTER. Daniel Norberg och Donat Hullman är favorittip­pade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden