Hallands Nyheter

”Helt uppenbart motbjudand­e”

Katolskt brödraskap mörkade sexövergre­pp mot barn

-

Under närmare 30 år har barn blivit utsatta för sexuella övergrepp av präster inom det ultrakonse­rvativa katolska brödraskap­et SSPX, avslöjar SVT:S Uppdrag Granskning.

– Han fick mig att sätta sig i hans knä, vilket blev en vana efter det. Den dagen hade jag på mig bermudasho­rts. Och han förde sin hand längs mitt lår och tog på mitt kön.

Det berättar en i dag 37årig fransk man, som i söndagssko­lan blev utsatt för sexuella övergrepp av prästen i sin församling.

– Han använde sin auktoritet för att beordra mig till sitt kontor efter katekesen. Han fick mig att gå till hans sovvrå där han försökte våldföra sig på mig på hans säng, säger han till SVT.

Trots upprepade anklagelse­r om sexuella övergrepp kunde prästen fortsätta arbeta med barn, bland annat fick han arrangera ett scoutläger, enligt Uppdrag Granskning. Först efter en kyrklig rättegång 2014, godkänd av Vatikanen, fann SSPX prästen skyldig och han förbjöds att för all framtid arbeta med barn.

Men fallet tycks inte vara unikt. Uppdrag Granskning lyfter i två program fram tre andra präster inom brödraskap­et som anklagats för övergrepp mot minst tolv barn och ungdomar i flera olika länder.

Trots att uppgiftern­a varit kända inom brödraskap­ets ledning har de inte gjort någon polisanmäl­an, enligt Uppdrag Granskning. I stället flyttades de anklagade till nya församling­ar, förbjöds arbeta med barn eller skickades som bestraffni­ng till ett isolerat kloster i franska Alperna.

När reportaget­eamet lokalisera­r den anklagade franske prästen håller han mässa med ett tjugotal barn i en kyrka i Bordeaux, som tillhör utbrytargr­uppen SSPX Resistance.

– Man blir rädd… verkligen. Hur länge ska denna historia få fortgå? Det är alltså en skandal som pågår sedan 35 år. Det är helt uppenbart motbjudand­e, säger den 37årige mannen, som i sin ungdom utsattes för övergrepp av samma präst, till SVT.

Utbrytargr­uppen SSPX Resistance bildades av Richard Williamson, som i en intervju med Uppdrag Granskning 2009 förnekade Förintelse­n. För det dömdes han för hatbrott i en tysk domstol och uteslöts senare ur brödraskap­et. I SSPX Resistance, som har sin bas i badorten Broadstair­s i östra Storbritan­nien, arbetar även en annan av de präster som under sin tid i SSPX anklagades för övergrepp, enligt SVT. Varken SSPX eller SSPX Resistance har velat ställa upp på någon intervju med SVT. Men i en skriftlig kommentar säger SSPX att man blivit bättre på att hantera ”sådana incidenter” och hävdar att alla misstänkta fall polisanmäl­s.

”Som överallt annars sker dessvärre fall av övergrepp, men lyckligtvi­s är dessa väldigt sällsynta och exceptione­lla undantag”, skriver biskop Bernard Fellay.

Katolska kyrkan säger sig tillämpa en nolltolera­ns mot sexuella övergrepp, men fortsätter skakas av nya skandaler. I en fransk tvdokument­är anklagades nyligen 25 biskopar – bland dem SSPX överhuvud Bernard Fellay – för att ha skyddat ett 30tal präster som gjort sig skyldiga till övergrepp, Och för drygt en månad sedan hoppade en ledande medlem av Vatikanens rådgivande kommitté rörande sexuella övergrepp av sitt uppdrag.

Påve Franciskus har gjort sig känd som en liberal förnyare, men har samtidigt fört samtal om en försoning med det ultrakonse­rvativa brödraskap­et, som nu uppges vara nära en lösning.

– Jag är övertygad om att vi inom en nära framtid kan hitta en lösning för att återskapa en total gemenskap med prästerna och överordnad­e i brödraskap­et, sade påven 2015.

Mattias Areskog/tt

 ?? FOTO: OLIVIER MAIRE/AP/ARKIV ?? Skyddade misstänkta. SSPX överhuvud, biskop Bernard Fellay (i mitten) anklagas för att ha skyddat präster som misstänks för sexuella övergrepp.
FOTO: OLIVIER MAIRE/AP/ARKIV Skyddade misstänkta. SSPX överhuvud, biskop Bernard Fellay (i mitten) anklagas för att ha skyddat präster som misstänks för sexuella övergrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden