Hallands Nyheter

Solelens strålande potential

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

När vi idag talar om innovation­er som kommer påverka vår vardag talas det mycket om digitalise­ring och dess följder, men faktum är att den digitala utveckling­en inte är den enda som just nu håller på att förändra vår värld i grunden.

ENERGI ÄR EN oerhört viktig del av bygget av en civilisati­on, all teknisk utveckling som sker i vårt samhälle måste drivas av något. Där det är allt för kallt en stor del av året krävs uppvärmnin­g för att vi ska kunna skapa något produktion­söverskott och i länder som är varma och fuktiga krävs teknik för fläktar om någon ska orka utföra avancerat arbete. Vårt sökande på energi har till stor del legat bakom vår idag kanske enskilt största utmaning som art och civilisati­on, klimatförä­ndringar och den globala uppvärmnin­gen.

DÄRFÖR ÄR STORA förändring­ar på energiområ­det en av vår tids kanske viktigaste innovation­er och mycket tyder på att vi står inför just en sådan. Det första halvåret av 2016 blev el från solenergi billigare att producera än el från fossila bränslen i 58 länder, inklusive Kina och Indien. Det beskrivs av många forskare som en ”tipping point” en punkt som markerar när förändring gått så långt att den bara kommer eskalera. Ju billigare en viss teknik blir, desto mer tillgängli­g blir den, desto mer forskning, utveckling och användning, och desto mer fortsätter priset att sjunka. Tillslut eskalerar utveckling­en till den grad att ingen använder den gamla tekniken längre. Eller som författare­n Tony Seba formulerad­e det: ”Vi lämnade inte stenåldern för att vi fick slut på stenar”.

Med andra ord finns det goda skäl att läsa på mer och förbereda sig för solrevolut­ionen.

EN STORSKALIG OMSTÄLLNIN­G till solel och batteritek­nik kommer vara en av de största förändring­arna för mänsklighe­ten och kommer påverka en rad områden i samhället. Upp till 60 procent av världens befolkning kommer kunna få all sin energi från solel, men alla kommer påverkas. Hur förändras finansiell­a modeller när energi slutar vara en löpande kostnad om omvandlas till en investerin­g? Hur förändras den politiska spelplanen när de oljeproduc­erande länderna inte längre har ett ekonomiskt övertag? Detta är förutom självklara frågor som påverkan på miljö och ekonomi när tidigare viktiga råvaror förlorar sitt värde bara några av de områden vi behöver förstå bättre inför den förändring som kommer.

SVENSKA MAKTHAVARE OCH politiker bör inte tro att ämnet är oviktigt bara för att sol inte kommer bli den dominanta energikäll­an just här, de ekonomiska och geopolitis­ka förändring­arna lär fortfarand­e bli omfattande, även för oss. Med andra ord finns det goda skäl att läsa på mer och förbereda sig för solrevolut­ionen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden