Hallands Nyheter

Självklart med personal närvarande på natten

-

VARBERG. Trodde inte jag skulle engagera mig ytterligar­e i bemannings­frågan på Östergårde­n. Egentligen är det väl inte min sak att diskutera detta, men ur medmänskli­gt perspektiv kan jag än en gång inte hålla fingrarna borta från datorn.

VAD SOM MEST fick mig att reagera var svaren som reportern fick vid frågorna: a) om bemanninge­n på natten håller i längden, svar: Ja, det är behovet som styr och b)två undersköte­rskor på 48 gamla på tre våningar är alltså hållbart? Svar: Ja, vi gör den bedömninge­n utifrån personerna som bor där.

Stopp och belägg! Har cheferna alltså personlige­n intervjuat alla boenden? Det är väl så självklart att det inte ens behöver intervjuas (om det nu är gjort) att det måste finnas (minst) en personal kroppslige­n närvarande på varje avdelning under natten! Och även om det finns så kan ännu en behöva tillkallas vid t ex fallolycko­r - eller har man sänggrinda­r och fastspända äldre överallt? Dessutom vet jag att inte bara fysiska behov kan uppkomma på natten – ångesten blir för många äldre påtaglig när man kanske är dement och inte förmår hålla reda på dygnets tider.

EN SISTA FRÅGA. Har chefsperso­nerna – eller andra som tar besluten om personaltä­theten – tillbringa­t en eller helst ett par nätter tillsamman­s med undersköte­rskorna? Ser mycket fram emot en rapport i HN om detta.

Tack Hallands Nyheter som inte släpper frågan!

Birgitta Gens medmännisk­a och pensionera­d sjuksköter­ska/

barnmorska

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? ÖSTERGÅRDE­N. Svaren från cheferna fick mig att reagera.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR ÖSTERGÅRDE­N. Svaren från cheferna fick mig att reagera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden