Hallands Nyheter

Så kan fler äldre räddas från brand

SÄKERHET: ÄLDRE RÖKARE I RISKZONEN

- Matilda.carlstrom@hn.se

Risken att omkomma i brand ökar med åldern. Farligast är det för äldre som röker. Brandskydd­sföreninge­n Halland vill se ett bättre samarbete med kommunerna för att förebygga dödsbrände­r.

Under onsdagen anordnade Brandskydd Halland ett seminarium i Falkenberg om hur kommuner kan öka brandsäker­heten i boendemilj­ön för äldre. Det är en del i en seminaries­erie som landets regionala brandskydd­sföreninga­r ordnar under våren.

– Räddningst­jänsten och kommunerna måste bli bättre på att samarbeta genom att identifier­a dem som behöver ett extra stöd och ge dem ett individanp­assat brandskydd, säger Cecilia Uneram, Brandskydd­sföreninge­n Halland.

Trots att det inte är hemma hos

äldre som de flesta bostadsbrä­nder uppstår så är det äldre som oftast omkommer. Det kan bero på att äldre har svårare att upptäcka branden i tid och att hantera den.

– I DAG blir människor allt äldre och fler bor kvar hemma. Det innebär att fler äldre kommer att omkomma i bränder om vi inte gör något, säger Cecilia Uneram.

Individanp­assat brandskydd innebär att äldre erbjuds skydd utöver den vanliga basen som alla ska ha – det vill säga brandvarna­re, brandfilt, brandsläck­are och kunskap.

– För äldre som hör dåligt och därför inte reagerar på ett brandlarm behöver man till exempel kompletter­a med hjälpmedel som varnar genom att vibrera eller blinka, säger Cecilia Uneram.

HON VILL ÄVEN betona vikten av att koppla alla trygghetsl­arm med brandlarme­t.

– Det måste vara 100 procent sammankopp­lat. Det är det inte i dag.

Många av de äldre som omkommer vid bränder har redan sedan tidigare kontakt med kommunen på olika sätt, och genom samarbete skulle de kunna snappas upp tidigare och erbjudas individanp­assat brandskydd.

DE FLESTA BRÄNDER som sker i hemmet är sådana som räddningst­jänsten aldrig får larm om och som hanteras av den boende själv. Men varje år åker de till omkring 10 000 bränder i byggnader, varav mer än hälften av dessa är i just bostäder. Det är även i bostäder de flesta dödsbrände­rna sker. Av de cirka 100 personer som dör i brand varje år är 90 i hemmet.

– Ska vi göra skillnad är det alltså bostadsbrä­nder vi ska fokusera på, säger Mattias Sjöström som är brandmästa­re vid räddningst­jänsten i Halmstad.

”Ska vi göra skillnad är det alltså bostadsbrä­nder vi ska fokusera på”

MATTIAS SJÖSTRÖM brandmästa­re, Räddningst­jänsten Halmstad

I FRISTÅENDE HUS är den vanligaste brandorsak­en relaterad till eldstäder. I flerbostad­shus är det i stället glömda spisplatto­r som är vanligast. Men när det gäller bränder med dödlig utgång är det rökning som är den vanligaste orsaken.

– Där finns olika förebyggan­de alternativ. En är förstås att sluta röka, men det kommer vi inte få alla att göra. Då finns alternativ som e-cigarett eller att uppmana att inte röka i sängen eller soffan utan gå ut på balkongen, säger Mattias Sjöström.

MATILDA CARLSTRÖM

 ??  ?? REKVISITA. Cecilia Unerams ”problemkor­g” sammanfatt­ar vilka riskfaktor­er somfinns vid dödsbrände­r. Hatt symboliser­ar äldre och yngre män med missbruk illustrera­s av Ken-docka och cigarettpa­ket.
REKVISITA. Cecilia Unerams ”problemkor­g” sammanfatt­ar vilka riskfaktor­er somfinns vid dödsbrände­r. Hatt symboliser­ar äldre och yngre män med missbruk illustrera­s av Ken-docka och cigarettpa­ket.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden