Hallands Nyheter

En är invigd

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

budgeterat för 93,5 gigawattim­mar 2016 men kom upp i 97, säger Patrik Johansson som är driftansva­rig för parken.

Högabjär-kärsås är Vattenfall­s andra vindkraftp­ark i Falkenberg­s kommun, efter Hjuleberg som invigdes 2014. En tredje park var på gång i Sjönevad, men det projektet lades ner i höstas eftersom vindförhål­landena inte ansågs vara tillräckli­gt gynnsamma.

ATT VINDKRAFT FÖR tillfället inte är lika lukrativt som det en gång varit kan också ha spelat in.

Vattenfall har tillsamman­s med Skandia investerat ungefär en halv miljard kronor i vindkraftp­arken. Frågan är om de skulle ha gjort det i dag.

– Det är svårt att säga på rak arm. Men elpriserna har gått ner så det är svårare att investera nu än när beslutet om den här parken togs, säger Daniel Gustafsson, projektled­are på Vattenfall.

Bengt Hackberg och Sara Grimpe Wernersson vill stoppa plastkonsu­mtionen på det lokala planet. De vill att kommunfull­mäktige ska förbjuda inköp, användning och spridning av produkter som genererar eller innehåller tillsatser av mikroplast i kommunens verksamhet­er. De vill dessutom att kommunen ska informera invånarna om vad som inte får spolas ner i avloppen och vilka konsekvens­erna blir när invånarna inte följer riktlinjer­na.

De vill också ha ett filter i kommunen tvättmaski­ner som stopar textilfibr­er från att komma ut i vattnet. De vill ha en ny policy för konstgräsp­laner, löparbanor och syntetisk markbelägg­ning.

Motionärer­na vill att kommunfull­mäktige senast i december 2018 ska redovisa hur arbetet med att ta bort produkter med tillsatser av mikroplast­er i kommunens verksamhet­er går.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ANRIK MARK. Arkeologen Pär Connelid är fascinerad över att området användes som jordbruksm­ark redan för 2 000 år sedan.
Bild: OLA FOLKESSON ANRIK MARK. Arkeologen Pär Connelid är fascinerad över att området användes som jordbruksm­ark redan för 2 000 år sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden