Hallands Nyheter

Förtroende­tapp för svensk polis

Statsvetar­e: Många upplever att brotten ökar

-

Det svenska folkets förtroende för polisen minskar.

– Många upplever att brotten ökar, även om de inte gör det, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap.

Polisen faller i den årliga Förtroende­barometern, som ger en bild av svenska folkets inställnin­g till olika myndighete­r, företag, medier och politiska partier i Sverige.

I fjol hade 61 procent av svenskarna ett mycket stort, eller ganska stort, förtroende för polisen. I år är siffran 54 procent.

– Många upplever att brotten ökar, även om de inte gör det, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i stats- vetenskap vid Göteborgs universite­t.

Polisen ligger dock fortfarand­e ganska högt på förtroende­listan, tionde plats, jämfört med många andra aktörer.

Precis som i fjol toppas barometern av Systembola­get, med exakt samma siffror som förra året. Sju av tio har mycket eller ganska stort förtroende för ”Systemet”. Bolaget delade i fjol topplatsen med Sveriges Radio som har halkat ned, till 64 procent. Inom public service har även SVT fått ett minskat förtroende.

Topp tre utgörs av Systembola­get, universite­t/högskolor (65 procent) och just Sveriges Radio.

Mest negativ förändring står Postnord för, med ett ras på 21 procentenh­eter.

– Posten skjuter sig själv i foten flera gånger om, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

– Man går från 37 procents förtroende till 16 procent. Det är ett större än Volkswagen förra året efter deras skandal.

De andra som har tappat mest är Moderatern­a som har ett förtroende på 22 procent (tappat 12 procentenh­eter) och Ericsson som har 22 procent (tappat 12).

Även sjukvården får minskat förtroende, från 61 procent till 55.

– Jag tror det är sjukvårdsk­öer, BB i Norrland, diskussion­er om sjukvården som påverkar förtroende­t, säger Toivo Sjörén, Sifos opinionsch­ef.

I den djupaste botten är det sig likt mot förra året, där återfinns Feministis­kt initiativ (11 procent), Expressen (10 procent) och TV3 (9 procent).

Det går också att se vilka som har haft en störst positiv förtroende­förändring jämfört med 2016: Centerpart­iet, dagspresse­n och facket. Alla dessa tre har dock höjt sig från relativt låga förtroende­nivåer från början. Centerpart­iet har i och med detta högst förtroende av riksdagspa­rtierna. Lägst har Miljöparti­et, som minskar och ligger på 13 procent.

Några aktörer mäts för första gången i år, som Google och Facebook. Förtroende­t till förstnämnd­a hamnar på 40 procent, vilket är ungefär samma som för kungahuset. Facebook har däremot klart svagare förtroende, 12 procent. Jonas Dagson/tt Martin Hanberg/tt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden