Hallands Nyheter

Uddlösa svenskor föll mot Kanada

- TT

Fler målchanser var beställda av förbundska­pten Pia Sundhage. Det levererade inte Ossilverme­daljören Sverige. Os-trean Kanada gjorde matchens enda mål på Vångavalle­n i Trelleborg.

SVERIGE KANADA 0 1

Förbundska­pten Pia Sundhage är inne på sin sista vår med det svenska fotbollsla­ndslaget. Om drygt 100 dagar – den 17 juli – går Sundhage in i sitt sista mästerskap med Em-premiär mot Tyskland på Rat Verlegh stadion i Breda.

För Os-tvåan Sverige var landskampe­n mot Os-trean Kanada i Trelleborg ett bra test på vägen mot mästerskap­et i Nederlände­rna. På Vångavalle­n inför 2 157 åskådare ville Sundhage se ett Sverige som erövrade bollen högt upp i banan, hotade i djupled och skapade målchanser. Under den första halvleken uppfylldes dessa krav – av Kanada.

Bortalaget utmanade vid flera tillfällen den svenska backlinjen och efter 34 minuter rullade Janine Beckie in 1–0 vid Hedvig Lindahls vänstra stolprot efter en läcker framspelni­ng av anfallaren Christine Sinclair. Tio minuter innan ledningsmå­let hade Sophie Schmidt tvingat Lindahl till en kvalificer­ad räddning med ett distanssko­tt.

EFTER PAUSVILAN TOG Stina Blacksteni­us plats på topp (Lina Hurtig byttes ut) och Elin Rubensson på mittfältet (Josefin Johansson). Efter sju minuter vandrade mittbacken Nilla Fischer, som grinade illa efter en glidtackli­ng i slutet av första halvlek, av planen till förmån för Magdalena Eriksson.

– Det är okej. De får kolla på skinkan, eller vad man säger, när vi kommer tillbaka till hotellet, sade Fischer till C More.

Under Algarve cup i Portugal i början av mars släppte Sverige endast in ett mål, men hade – bortsett från placerings­matchen mot Ryssland (4–0) – svårt att skapa målchanser. Det problemet raderades inte ut i mötet med Kanada, även om Sverige spelade upp sig under den andra halvleken.

”I första halvlek var vi inte tillräckli­gt bra. I andra tog vi över. En lika-match hade kanske varit mest rättvist”

NILLA FISCHER

ANFALLSSTJ­ÄRNAN Lotta Schelin, som dragits med en lårskada, kom in med knappt 25 minuter kvar att spela, och tillsamman­s med Blacksteni­us på topp fick Sverige ett bättre presspel mot den kanadensis­ka backlinjen. Faktum kvarstod dock: målchanser­na uteblev och Kanada vann med 1–0.

– I första halvlek var vi inte tillräckli­gt bra. I andra tog vi över. En lika-match hade kanske varit mest rättvist, sade Nilla Fischer.

DANIEL KIHLSTRÖM

?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? STOPPAD. Sveriges Kosovare Asllani försöker ta sig igenom, men blir stoppad av Kanadas Desiree Scott. Det blev inga svenska mål och Kanada vann matchen med 1–0.
Bild: PETTER ARVIDSON STOPPAD. Sveriges Kosovare Asllani försöker ta sig igenom, men blir stoppad av Kanadas Desiree Scott. Det blev inga svenska mål och Kanada vann matchen med 1–0.