Hallands Nyheter

Father John Misty – begåvad, besvärlig

- JAN ANDERSSON

Jag tror inte att Father John Misty är världens argaste man. Inte alls. Du kan säkert hitta någon som är mer uppretad, någonstans, om du letar en stund.

Däremot måste han nog vara en av världens mest illusionsl­ösa, uppgivna och misstrogna män.

HERREGUD VAD TRÖSTLÖS han låter i självrefle­kterande, långsamma och avskalade Leaving LA, det nya albumets tio verser och tretton minuter långa magnum opus med känsligt stråkarran­gemang av den brittiske basisten och tonsättare­n Gavin Bryars.

KAN TILLVARON VARA så här eländig? Är det verkligen så illa? Både ja och nej. Det är som att sträckläsa Cormac Mccarthys Vägen eller plöja sista säsongen av The Walking Dead, somna i soffan och vakna upp till nyheter om Donald Trump, Syrien och Sverigedem­okraterna. Det är tillräckli­gt illa.

Även i wrollen som stillsam och klarsynt misantrop är Father John Misty underhålla­nde, lyssna bara på titelspåre­t Pure comedy eller snygga Things it would have been helpful to know before the revolution, men jag föredrar det sköna gunget och den påtagliga popkänslan som driver en låt som Total entertainm­ent forever.

Givetvis riktar Father John Misty även här sitt ljus mot den skröpliga mänsklighe­ten. Han tar strid mot vår tids fördumning och ytlighet, ser det som sin primära uppgift att avslöja förljugenh­et och allt slags hyckleri, och han vägrar obönhörlig­en att jamsa med i tillvaron.

När hans verbala bredsidor träffar rätt, när humorn och den sylvassa ironin sitter mitt i prick, då räcker det faktiskt med att läsa texthäftet. Eller den 10 000 tecken långa essän om människans existentie­lla problem som Josh Tillman (Father John Mistys verkliga namn) har skrivit på konvolutet. Helt klart är detta en artist som har mycket på hjärtat, och det är kanske inte alltid så att han kan sjunga sig fri från sina funderinga­r. Kanske borde han skriva en bok eller en pjäs?

Samtidigt är gitarriste­n, pianisten och sångaren Father John Misty något av ett musikalisk­t geni som när han vill - och till synes utan större problem - kan plocka det bästa hos yviga pianorocka­re som Elton John, Billy Joel och Leon Russell och tona ned tilltalet, skrapa bort det överlastad­e och skapa något rakt igenom eget, något originellt och något som emellanåt även musikalisk­t träffar precis rätt.

SINGER/SONGWRITER

FATHER JOHN MISTY Pure comedy (Bella Union/border)

SOM HAN GJORDE på sin förra platta I love you honeybear, ett av 2015 års allra bästa album, ett mästerverk fyllt av håglösa hits och älskvärda syrlighete­r. Kanske var mina förhoppnin­gar den här gången för högt ställda, längan efter ett nytt Father John Misty-album alltför stor, för detta är såklart fullt godkänt. Snyggt, stillsamt och sylvasst.

Men inte mer än så.

 ?? Bild: TT ?? SYLVASS. Father John Mistys konsert på Way out West 2015 är en av festivalen­s allra bästa spelningar någonsin, och hans förra album är ett mindre mästerverk. Nya albumet däremot är helt okej, men inte mycket mer än så.
Bild: TT SYLVASS. Father John Mistys konsert på Way out West 2015 är en av festivalen­s allra bästa spelningar någonsin, och hans förra album är ett mindre mästerverk. Nya albumet däremot är helt okej, men inte mycket mer än så.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden