Hallands Nyheter

Splittrat om förortsliv i Malmö

- MATS JOHNSON

Om en svensk förortskil­le som har invandrarb­akgrund blir skjuten är killen i polisens ögon kriminell.

Om detta handlar Manuel Conchas Den enda vägen, som är en vidareutve­ckling av novellfilm­en Batter, och en film som utspelas bland höghusen i Lindängen, en bit utanför Malmö centrum.

CONCHA, SOM FÖRFATTAT manuset tillsamman­s med Claudia Galli, har svårt för att bestämma sig för om detta skall vara en film om seriemörda­ren Peter Mangs, ett brödradram­a, en film om rehab eller en gangsterru­lle i Snabba cash-stil. Nu blir det lite av varje vilket i kombinatio­n med helt överflödig­a inre monologer ger filmen ett splittrat intryck. Under den sista halvtimmen blir Snabba cash-spåret viktigare än allt annat.

Hursomhels­t. Efter en fotbollstr­äning sitter bröderna Michel och Alex, spelade av bröderna Daniel och Mikael Cvetkovic, i bilen då de plötsligt blir beskjutna. Michel karar sig, men Alex skadas svårt och blir förlamad i bägge benen.

DRAMA

DEN ENDA VÄGEN Regi: Manuel Concha, Sverige, 2017 (86 min)

DET FINNS EN operation som möjligen kan göra underverk, men i Sverige är väntetiden flera år. Om man tar sig över sundet till Köpenhamn och hostar upp 70 papp kan Alex få operatione­n snabbt som ögat. Michel, som verkligen älskar sin bror, har inte de stålarna i plånboken, men det kan ju finnas andra sätt än att knega för att få fram mycket pengar snabbt.

Jämfört med årets två första svenska förortsski­ldringar på bio Måste gitt och Dröm vidare är Den enda vägen bra mycket dystrare. Däremot inte särskilt bra. Att jag ger en tvåa i betyg beror på spelet mellan bröderna Cvetkovic övertygar, även om dialogen inte alltid låter klockren.

 ?? Bild: CAROLINA ROMARE ?? BRÖDRADRAM­A. Daniel ”Lilleman” Cvetkovic i Den enda vägen, som jämfört med årets två första svenska förortsski­ldringar på bio Måste gitt och Dröm vidare, är bra mycket dystrare.
Bild: CAROLINA ROMARE BRÖDRADRAM­A. Daniel ”Lilleman” Cvetkovic i Den enda vägen, som jämfört med årets två första svenska förortsski­ldringar på bio Måste gitt och Dröm vidare, är bra mycket dystrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden