Hallands Nyheter

Så inspireras du på en sommarkurs

Vill du till Gotland eller Bohuslän i sommar och har svårt att hitta boende? Boka en vecka på en folkhögsko­la så ingår helpension och valfri kurs.

-

UTBILDNING:

Esteter drömmer om att få inspiratio­n av den bohuslänsk­a graniten, de halländska sanddynern­a eller slätterna på Österlen och omsätta det i en målning, skulptur eller fotografi. Eller är du kreativ med andra medel? Vill du lära dig att skriva filmmanus, gjuta i betong,

spela ett instrument, eller gå en textilkurs är utbudet stort i sommar.

– I Dalarna och Gävleborg liksom Västra Götaland finns det många kurser i måleri, keramik och skrivande. Det är både stort på skolorna och populärt, säger Wilhelm Blixt,

webbkommun­ikatör på Folkhögsko­lornas informatio­nstjänst.

På Billströms­ka folkhögsko­lan på Tjörn undervisar Owe Björklund i den första delen på kursen ”handpapper och fria stygn” och Lisa Wirehag i den andra. Eleverna tillverkar papper och sedan är det fritt fram för eget skapande med nål och tråd. Det kan bli både konst och bruksförem­ål. Varför ska man gå en sommarkurs?

– Av nyfikenhet och för kreativite­tens och glädjens skull. Det är socialt att möta människor som sysslar med samma sak. Och för den goda maten som serveras tre gånger per dag, betonar Owe Björklund.

Papperet tillverkas av bomullsell­er linlump, av pappersmas­sa från tall eller innerbark från kouzo, ett mullbärstr­äd som växer i Sydostasie­n.

 ??  ?? I VÅTT OCH TORRT. Med Owe Björklund lär sig sommarelev­erna göra handgjort papper. Av gamla jeans blir papperet blått. När det är torrt är det dags för nästa steg med fria stygn.
I VÅTT OCH TORRT. Med Owe Björklund lär sig sommarelev­erna göra handgjort papper. Av gamla jeans blir papperet blått. När det är torrt är det dags för nästa steg med fria stygn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden