Hallands Nyheter

Ofta onödigt drabbas av benskörhet

Benskörhet är på riktigt ”en dold folksjukdo­m”. Men många av de 70 000 årliga frakturern­a är helt onödiga och hade kunnat undvikas med mer kunskap och förebyggan­de insatser.

- Lena Ekstrand mersmak@gp.se

Svenska kvinnor råkar ut för flest frakturer i världen. Varannan svensk kvinna och var fjärde man kommer någon gång i livet att bryta ett ben i kroppen till följd av benskörhet.

Ingen vet säkert varför de är så många just i vårt land, bara att benskörhet är en sjukdom som medför stort mänskligt lidande och enorma kostnader för samhället. Och att många drabbas i onödan. Bara drygt 17 procent av dem som fått en fraktur till följd av benskörhet får rätt diagnos och korrekt behandling inom tolv månader.

BENSKÖRHET, ELLER OSTEOPOROS som den medicinska termen lyder, innebär att skelettet blir tunnare och svagare. Benmassan urholkas så att kotorna till slut blir perforerad­e som en tvättsvamp.

Särskilt stor risk löper kvinnor som har passerat klimakteri­et. Då minskar östrogenha­lten som har en skyddande effekt på skelettet.

Det luriga är att sjukdomen kommer smygande och inte syns.

– Det är en så kallad tyst sjukdom. Ett tecken kan vara att man blivit kortare och till exempel inte längre når översta hyllan i köksskåpet. I värsta fall visar sig inte sjukdomen förrän man får en fraktur, säger Angelica Jarlert som är sjuksköter­ska vid osteoporos­mottagning­en på Mölndals sjukhus.

MINSKAD LÄNGD KAN bero på en kotkompres­sion, alltså att kotor kollapsar och inte längre orkar hålla uppe kroppen. Kotkompres­sioner är vanliga bland bensköra och kan inträffa spontant, utan att man råkar ut för något allvarligt fall. För den som har ett skört skelett kan till synes banala saker som att dammsuga eller lyfta ett barnbarn orsaka en kotkompres­sion. Andra vanliga, så kallade lågenergif­rakturer som ofta drabbar bensköra är brott på handled, överarm och höft.

Enligt Mattias Lorentzon, som är överläkare och professor på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t och en av landets främsta experter på osteoporos, har antalet drabbade ökat väsentligt de senaste trettio åren. Det hänger till stor del ihop med att vi blir allt äldre.

40 procent av svenska kvinnor över 80 år tros i dag lida av benskörhet – och om tjugo år beräknas vi ha nästan dubbelt så många 80-åringar. Redan i dag är benskörhet­srelaterad­e frakturer det tillstånd som upptar näst flest vårdplatse­r efter stroke.

OSTEOPOROS ÄR generellt en både underdiagn­ostiserad och lågpriorit­erad sjukdom, menar Mattias Lorentzon. Det beror inte minst på att besvären främst drabbar äldre kvinnor, som ju inte är några starka lobbyister.

Ändå finns det effektiv behandling som inte kostar multum. Genom tabletter, infusioner eller injektione­r lagras ämnen in i skelettet som inte bara förhindrar fortsatt nedbrytnin­g av benmassa utan även bygger upp den. Men det är viktigt för både patientern­a själva och vårdcentra­lerna att lära sig se tecknen i tid.

– Tyvärr finns det inte tillräckli­g kunskap i primärvård­en. De har ju så många sjukdomar att ta hand om, säger sjuksköter­skan Angelica Jarlert.

På senare år har det dock börjat hända saker. Med hjälp av ett enkelt, internetba­serat test som kallas FRAX bedöms risken för om en patient ska bryta sig inom tio år. Om den är 15 procent eller högre kan det bli aktuellt för vårdcentra­len att skriva en remiss för bentäthets­mätning.

Västra Götalandsr­egionen har dessutom på flera sjukhus infört frakturked­jor för ökad upptäckt och behandling av benskörhet.

Vid konstatera­d osteoporos erbjuds många patienter i Storgötebo­rg att delta i osteoporos­sskolan i Mölndal. Där får de träffa ett team med arbetstera­peut och fysioterap­eut, sjuksköter­ska och läkare.

– Patientern­a får lära sig mer om kost och träning, balans, ergonomi och medicin. Men det handlar också om individuel­l pushning och tips i vardagen, att man inte ska vara rädd för att belasta skelettet. Dessutom lär sig deltagarna på osteoporos­kurserna mycket av varandra, säger sjuksköter­skan Angelica Jarlert.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden