Hallands Nyheter

Var ska vi seniorer bo i Varberg och Falkenberg?

-

PENSIONÄRE­R. Vi svenskar lever allt längre och vi seniorer blir en allt större grupp – ungefär var femte person i Sverige är 65 år och äldre. Denna utveckling kommer att förstärkas de närmaste åren, men samtidigt saknas bra bostäder som vi kan åldras i – det kommer att behövas 350 000 fler bostäder för äldre de närmaste 15 åren.

Ett bra och tillgängli­gt boende är särskilt viktigt på äldre dar, ett sådant bidrar till livskvalit­et, hälsa och trygghet. För det omvända, ett otillgängl­igt boende, leder till större omsorgsbeh­ov samt risk för isolering, depression och allvarliga fallskador. Tillgängli­ga bostäder är alltså bra för kommunen då kostnadern­a för vård och omsorg kan hållas nere, istället för att skena när vi äldre nu blir allt fler.

Ändå saknas det i Varberg och Falkenberg tillräckli­gt med bostäder som passar äldre. Varför är det så och vad behöver göras?

• Det behöver byggas fler bra och olika typer av bostäder till rimliga priser som vi seniorer kan flytta till. Det statliga investerin­gsstödet för b la trygghetsb­ostäder måste höjas och utvidgas

• Reavinstsk­atten måste sänkas, i dag blir det dyrare att flytta till en ny bostad än att bo kvar i det otillgängl­iga huset.

• Pensioner och bostadstil­lägg måste förstärkas så att vi kan ha råd med en tillgängli­g bostad.

• Inför ett statligt investerin­gsstöd för hissinstal­lation för flerbostad­shus som saknar hiss

• Kommunen kan ta fram en bostadspla­n för oss seniorer: vad finns i dag och vad saknas, vad planeras och var, har det gjort sen tillgängli­ghetsinven­tering, harma n frågat oss seniorer hur vi vill bo?

I Varberg bor i dag mer än 14 200 och i Falkenberg mer än 10 300 personer 65 år och äldre, om bara några år är vi ännu fler. Vi vill bo bra och hjälper gärna till i kommunens arbete med fler äldrebostä­der. Fler tillgängli­ga bostäder för oss seniorer är en winwin-situation för oss själva och för kommunen.

Kurt Sevehem

distriktso­rdförande SPF Seniorerna Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden