Hallands Nyheter

Stress skadar patienter

PATIENTSÄK­ERHET. Regeringen envisas med att förhala åtgärder genom utredninga­r. Ändå är det uppenbart att personalbr­ist bidrar till misstag.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 12/4. Ett felbehandl­at spädbarn, en vanställd hand, en kvinna som blir förlamad efter ryggbedövn­ing – några exempel på det vårdmissar som skapat rubriker i Hallands Nyheter under det senaste året. En bitter påminnelse om att den vård som helar och räddar människor ibland i stället skadar och dödar. Tyvärr sker det senare inte sällan efter banala misstag.

”SJUKVÅRD INNEBÄR ALLTID risker” förklarade en chefläkare i tisdagens HN och försökte sätta vårdskador­na ”i ett sammanhang”. Detta genom att beskriva all den avancerade vård som bedrivs med högteknolo­gisk utrustning. Att den medicinska kompetense­n utvecklats enormt gör dock en del av vårdmissar­na ännu mer beklämmand­e.

MÄNNISKOR DÖR NÄMLIGEN i svensk sjukvård på grund av att läkare glömmer att tvätta händerna. Människor får allvarliga vårdskador på grund av att basala hygienruti­ner inte följs – vilket gör att livsfarlig­a bakterier sprids. Detta dystra faktum har varit föremål för allt från föreläsnin­gar på medicinska rikstämmor till diverse utredninga­r.

I REGIONENS PLAN för att halvera vårdskador­na till 2018 står också ”öka följsamhet­en till hygienruti­ner”. Att detta skall behöva påminnas om i plan efter plan väcker frågetecke­n kring personalen­s inlärnings­kurvor. Problem med att tilllämpa hygienruti­ner är dock utbrett över landet. Följaktlig­en är de vårdrelate­rade infektione­rna också den allra vanligaste vårdskadan.

EN FAKTOR SOM kan påverka förmågan att följa basala rutiner är stress. Att stress leder till felbehandl­ingar och andra misstag har händelsean­alyser på Hallands sjukhus också visat. Brist på vårdplatse­r i förhålland­e till patientflö­det och brist på personal med rätt kompetens är andra riskfaktor­er, vilket Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) påpekade i sin tillsynsra­pport för 2016.

När barnsjukvå­rden centralise­rades till Hallands sjukhus i Halmstad uppstod kompetensf­örluster. Det innebar kvalitetsf­örsämringa­r vad gäller mottagande­t av akutvårdsö­kande barn i norra Halland. Studier har visat att bristande erfarenhet­er i vård av barn och okunskap kring hur barn beter sig vid olika sjukdomsti­llstånd är en riskfaktor.

I VÅRAS BESLÖT regeringen att låta Socialstyr­elsen utreda om brister i kompetensf­örsörjning och bemanning påverkar risken för vårdskador. Detta besked irriterade ett antal sjukhusläk­are.

– Hur många patienter skall behöva dö innan den utredninge­n är klar frågade en kritisk medlem i sjukhusläk­arförening­en, i tidningen Sjukhusläk­aren.

Kritiken är befogad. Varför slösa tid på att utreda något när svaret redan stirrar ansvarig minister i ögonen? Personal- och resursbris­ten i vården orsakar vårdskador. I det läget bör regeringen inte förhala med utredninga­r utan ge besked om hur den vill åtgärda problemet.

 ?? Bild: ANDERS BRITTS ??
Bild: ANDERS BRITTS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden