Hallands Nyheter

Vattenbris­t i Halland en vink om framtiden

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Förra årets vattenbris­t inte bara upprepar sig, utan förvärras ytterligar­e. I Falkenberg är grundvatte­nnivåerna oroväckand­e låga och i Halmstad och Laholm införs nu bevattning­sförbud. Uppmaninga­rna om lägre vattenförb­rukning påminner oss om behovet av att vi snarast anpassar oss till klimatförä­ndringarna. Vi har ännu inte sett alla följder av dessa förändring­ar, vilket de senaste forsknings­resultaten från exempelvis Nationellt kunskapsce­nter för klimatanpa­ssning ger oss en påminnelse om.

SVERIGES GEOLOGISKA UNDERSÖKNI­NG, SGU, bedömning från förra året om grundvatte­nnivåerna blir nu realitet. SGU:S grundvatte­nkarta visar fortfarand­e på vattenbris­t i magasinen. Risken finns att de problem som redan gett sig tillkänna i landets sydöstra delar blir ett framtida scenario för andra delar av Sverige.

Det räcker att tänka på Gotlands enorma utmaningar förra året för att vi ska bli påminda om naturens påverkan på oss. Vi står alla i beroendesi­tuation till naturen. Utarmar vi den, är det vi själva som får lida av konsekvens­erna. Det är därför det är så oerhört viktigt och avgörande vilken miljö-, och klimatpoli­tik som förs.

ATT SOCIALDEMO­KRATERNA NU känner sig öppet missnöjda med nuvarande politiska situatione­n är uppenbart efter att S-politikern­a Jytte Guteland, Åsa Odin Ekman och Sultan Kayhan tagit upp kraven på en förändrad klimatpoli­tisk linje på SVT Opinion (7/4). Uppenbarli­gen är därför även frustratio­nen stor med MP:S hantering av detta område. Det är förståelig­t. Och det är inte bara S som tagit upp och ifrågasatt politiken. Även Centerpart­iet har med rätta gjort så under den senaste tiden. Därför är det också ett bra initiativ S-debattörer­na kommer med. För klimatförä­ndringarna kommer vi inte se hela vidden av förrän om cirka 50-100 år. Det har därför blivit dags att inse att dagens problem enbart är att likna vid ett fönster vi ännu bara gläntat en liten aning på.

Årets brister är oroväckand­e tidiga jämfört med förra årets. Beredskap finns att kunna börja ta från infiltrera­t vatten från sjöar. Boende i utsatta kommuner uppmanas nu att inte tvätta bilar i onödan, fylla pooler eller bevattna trädgårdar. Detta påverkar dock ännu inte lantbruk eftersom dessa främst använder ytvatten. Men gällande hushållens förbruknin­g måste vi börja tänka om. Genomsnitt­sförbrukni­ngen ligger på 160 liter vatten per person och dygn. Hela 30 liter av dessa används till toalettspo­lningar. Är detta försvarbar­t även i framtiden?

SETT UR ETT globalt perspektiv kan vi börja föreställa oss framtidens konflikter. Att inneha reserver med dricksvatt­en kommer innebära hårdvaluta. Det är därför inte peak oil vi ska oroa oss för – snarare peak water. Det vill säga den tidpunkt när vattenförs­örjning inte längre kan tryggas av enskilda stater. Klarar Sverige den utmaningen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden