Hallands Nyheter

Fem frågor till...

- Hör Anna Elwing kula på MARIA HJULSTRÖM maria.hjulstrom@hn.se Mer på webben! hn.se

...Anna Elwing, sångerska och yogalärare som håller en kurs i kulning. Kursen hålls i maj i Dagsås.

* Vad är kulning? – Det är ett sätta att ropa och en sångteknik i ett väldigt högt röstläge. Det är ljud och melodiska slingor. Kulning användes för att kalla samman boskap och har använts sedan medeltiden, kanske ännu längre tillbaka. Kulning fanns i mellersta Sverige, som Dalarna och Värmland. – Kulning var även ett kommunikat­ionssystem vallkullar emellan. Man kunde kula att “nu är det morgon” eller “nu är det dags att gå upp och fösa ut djuren”. Det handlade även om överlevnad, som att man kunde varna för vargen.

* Vem kulade? – De som jobbade på fäboden. Man förde upp djuren till bergen och fäbodarna för att spara på betet kring bostäderna om somrarna.

* Hur kular man? – Man använder kroppens stödmuskul­atur, magstödet, på ett kraftfullt sätt och så placerar man klangen på ett extremt ställe, långt fram i munnen.

* Vad kommer ni att göra på kursen i Dagsås? – Vi kommer att ha en del yoga eftersom både jag och Joakim (Schakonat Elfqvist) är yogalärare. Man använder mycket andningste­knik i yoga som är användbart för kulning. Den stöttar kroppen så att den orkar. Man ska inte bara skrika ut kulning. – Det blir även lite längre pass med rösttränin­g och kulning. Vi ska testa på kulning i verklighet­en också. Vi ska ut till Hiaklitten och prova på.

* Kan alla lära sig att kula? – Ja. Många tror att det inte är något för män men alla kan. Det som avgör om man ska lära sig är hur hängiven man är.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden