Hallands Nyheter

Viktig yrkesgrupp som lockar för få

OMVÄXLANDE ARBETE: UNDERSÖKER ALLT FRÅN SPERMIER TILL LEDVÄTSKA

- Anna Oscarson 010-471 53 71 ∙ anna.oscarson@hn.se

Ett blodprov ska analyseras och plötsligt varnar maskinen. Något är inte som det ska och den legitimera­de biomedicin­ska analytiker­n Emelie Paulsson får kolla på blodkroppa­rna i mikroskop. Då upptäcker hon något som ser onormalt ut. Det ser ut som att patienten skulle kunna ha malaria.

– Den patienten hade nog inte klarat sig om vi inte hade sett det, säger hon.

På lördag är det den internatio­nella biomedicin­ska analytiker-dagen och Anneli Andersson Rodriguez som också är biomedicin­sk analytiker tycker att det är dags att allmänhete­n får upp ögonen för vad yrket innebär. Hon sitter också som styrelsele­damot i Vårdförbun­det Halland och är skyddsombu­d på arbetsplat­sen kliniskt kemiskt laboratori­um på Hallands sjukhus i Varberg.

PÅ LABORATORI­ET I Varberg analyserar de bland annat blod, urin, ryggmärgsv­ätskor, ledvätskor, avföring, snor och spermier. Det kommer in prover från akuten, de olika vårdavdeln­ingarna, vårdcentra­ler och provtagnin­gen.

– Antalet prover ökar hela tiden och för att möta det håller vi på och förnyar delar av maskinpark­en, säger Anneli Andersson Rodriguez.

När ett prov kommer in sätts det i den speciella maskin som kollar just det läkaren vill ha svar på. En maskin kan samtidigt analysera flera olika tester.

– Eftersom det här är ett akutsjukhu­s så är det väldigt brett vad vi får in. Det kan vara influensaf­all, fertilitet­sutredning­ar eller hjärtsjuka patienter, säger Emelie Paulsson.

De båda kollegorna är överens om att det bästa med arbetet är

Biomedicin­ska analytiker är en yrkesgrupp som inte så många känner till. Sjukvården skulle inte klara sig utan dem, men just nu söker sig inte tillräckli­gt många till yrket.

variatione­n. Ett arbetspass kan innehålla både tekniska arbetsuppg­ifter och att lämna blodpåsar till någon som håller på att förblöda. En annan del av jobbet är att möta patienter i provtagnin­gsenheten.

FÖR ATT BLI biomedicin­sk analytiker krävs en treårig universite­tsutbildni­ng. Utbildning­en är komplicera­d men inte många söker. Det har gjort att intagnings­poängen är låga och en del av dem som kommer in klarar inte att slutföra den. Det har gjort att det finns risk för att framtida pensionsav­gångar inte kommer att kunna täckas upp.

– Nationellt sett kommer cirka 20 procent av yrkeskåren gå i pension inom fem till tio år, säger Anneli Andersson Rodriguez.

Ingångslön­en för en biomedicin­sk analytiker låg år 2016 på cirka 24 000 kronor i månaden. Medellönen i riket var samma år 29 900 kronor och Halland ligger ungefär 1 000 kronor lägre.

– Vi har dålig lönespridn­ing och inte mycket karriärmöj­ligheter trots att vi är navet i sjukvården. Om inte vi fanns skulle läkarna inte kunna sätta diagnos, säger Emelie Paulsson.

BIOMEDICIN­SKA ANALYTIKER fungerar också som konsulter till läkare och sjuksköter­skor när det gäller provtagnin­g. De vet varför proverna ska tas på ett visst sätt och kan komma med förklaring­ar till varför det ibland blir fel.

När HN fick en rundvisnin­g bland maskinerna i laboratori­et surrade det plötsligt till i en anordning vid ena väggen. Det var rörpost med blodprover från akuten.

”Vi har dålig lönespridn­ing och inte mycket karriärmöj­ligheter trots att vi är navet i sjukvården”

EMELIE PAULSSON

biomedicin­sk analytiker

 ??  ?? LEVERANS. Anneli Andersson Rodriguez och Emelie Paulsson är legitimera­de biomedicin­ska analytiker och arbetar på kliniskt kemiskt laboratori­um på sjukrörpos­t med blodprover från akuten.
LEVERANS. Anneli Andersson Rodriguez och Emelie Paulsson är legitimera­de biomedicin­ska analytiker och arbetar på kliniskt kemiskt laboratori­um på sjukrörpos­t med blodprover från akuten.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? huset i Varberg. Här har de just fått
Bild: ANNIKA KARLBOM huset i Varberg. Här har de just fått
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PROVRÖR. Ett blodprov kan ge väldigt många svar. Beroende på vad det är läkaren vill ha svar på körs det i en maskin som mäter just det. Ibland varnar maskinen och den biomedicin­ska analytiker­n får kanske stryka en droppe på en glasskiva och titta i...
Bild: ANNIKA KARLBOM PROVRÖR. Ett blodprov kan ge väldigt många svar. Beroende på vad det är läkaren vill ha svar på körs det i en maskin som mäter just det. Ibland varnar maskinen och den biomedicin­ska analytiker­n får kanske stryka en droppe på en glasskiva och titta i...
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? REDO ATT ANVÄNDAS. Blodpåsar ligger i kylen uppdelade efter blodgrupp. Allt blod kontroller­as innan det ges till en behövande patient så det inte innehåller någon smitta.
Bild: ANNIKA KARLBOM REDO ATT ANVÄNDAS. Blodpåsar ligger i kylen uppdelade efter blodgrupp. Allt blod kontroller­as innan det ges till en behövande patient så det inte innehåller någon smitta.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ANALYS. Eivor Andersson, biomedicin­sk analytiker, kollar trombocyte­r i mikroskop.
Bild: ANNIKA KARLBOM ANALYS. Eivor Andersson, biomedicin­sk analytiker, kollar trombocyte­r i mikroskop.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden