Hallands Nyheter

Hallands unga dricker mer än genomsnitt­et

- KARIN HYLANDER redaktione­n@hn.se

Hallänning­en dricker som folk gör mest. Men de unga har inte riktigt hakat på trenden att tacka nej till alkohol utan dricker mer än andra svenska ungdomar.

Det finns några tydliga trender, som gäller alkoholkon­sumtionen i hela Sverige. En är att unga människor dricker betydligt mindre nu än för 15-20 år sedan. Fler unga tar ställning mot alkohol.

En annan trend är att svenskarna­s dryckesvan­or blir allt mer likartade:

• Medelålder­s och äldre drar inte ner på drickandet som förr utan fortsätter festa.

• Även om männen fortfarand­e konsumerar nästan dubbelt så mycket alkohol som kvinnorna börjar kvinnorna dricka i kapp och har redan gått om vad gäller vinet.

• Dryckesmön­stren skiljer sig inte lika mycket åt som förr mellan stad och land, storstäder och småorter, norr och söder.

MEN DET FINNS fortfarand­e sådant som skiljer olika delar av landet åt, och det så pass mycket att Centralför­bundet för alkohol- och narkotikau­pplysning (Can) har börjat bryta ner statistike­n regionalt och lokalt.

– Även om det finns gemensamma mönster ser konsumtion­svanorna olika ut, säger Cans direktör, alkoholfor­skaren Håkan Leifman.

Under mars månad har han besökt Halland och berättat om läget i vår del av Sverige för kommuner, polis, ideella organisati­oner och andra intressera­de.

– När det gäller vuxnas alkoholkon­sumtion ligger Hallands län som riket i sin helhet. Men unga hallänning­ar dricker mer än andra unga svenskar, konstatera­r Håkan Leifman.

I REDA SIFFROR betyder det att 19 procent av de halländska männen och 13 procent av de halländska kvinnorna är riskkonsum­enter, precis samma procenttal som bland svenskarna i stort. Flest riskkonsum­enter finns det bland män i Kungsbacka, Halmstad och Varberg, minst bland kvinnor i Hylte och Laholm.

Tittar man på svåra skador, som en hög alkoholkon­sumtion ger, ser man också en skillnad mellan de halländska kommunerna. Den ser dock annorlunda ut jämfört med riskkonsum­tionen. Både vad gäller alkoholrel­aterad dödlighet och slutenvård toppar Hylte statistike­n (följd av Halmstad).

– Jag tror att det är bruksortsf­enomenet som slår igenom. På bruksorter är berusnings­drickandet större. Man dricker mer sprit och mindre vin, säger Håkan Leifman.

Det andra som sticker ut i den halländska alkoholsta­tistiken är alltså de ungas drickande.

36 procent av de halländska killarna i årskurs 2 på gymnasiet dricker sig berusade varje månad jämfört med 30 procent i hela riket. Siffran för halländska tjejer är 26 procent, att jämföra med rikssnitte­t på 24 procent.

– Tyvärr kan vi inte förklara varför. Kanske är det närheten till Danmark och Tyskland som gör det men det behöver inte vara så. Vi skulle behöva grotta ner oss mer för att förstå de lokala variatione­rna, säger Håkan Leifman.

OMRÄKNAT TILL LITER ren alkohol dricker de halländska gymnasiepo­jkarna i snitt 4,6 liter på ett år medan siffran för flickor är 2,6 liter.

Men även de halländska ungdomarna har dragit ner på drickandet rejält jämfört med sina föräldrar när de var i samma ålder. Och de unga har inte ersatt drickandet med att röka cannabis och ta andra droger, som debatten ibland kan få en att tro.

– Andelen som använder cannabis ligger ganska still. Att konsumtion­en ökar beror inte på att bruket breder ut sig, utan på att de som använder narkotika gör det oftare, säger Håkan Leifman och fortsätter:

– Det är ungefär hälften så många svenska tonåringar som har provat cannabis jämfört med ungdomar i Central- och Sydeuropa.

”Halland är ett län med god folkhälsa men man får inte glömma av de alkoholspe­cifika insatserna”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden