Hallands Nyheter

Utmana normen

- KARIN HYLANDER redaktione­n@hn.se

kern Per Störby från Falkenberg och de blev ett par. Jämfört med Per drack Kitty mycket och ofta, även om hon inte tog återställa­re eller hade utvecklat ett missbruk eller beroende.

– När jag var mitt i det kunde jag inte själv se mina vanor, kanske för att jag var långt ifrån värst i min krets, men Per gav mig en annan norm. Jag började tänka på hur jag använde alkoholen, till exempel för att slippa oro och kunna koppla av. Samtidigt var det flera runt mig som kom ut med sina alkoholpro­blem.

TILL SKILLNAD MOT de vännerna behövde Kitty inte göra en abrupt livsföränd­ring, bara lugnt och stilla dra ner på drickandet.

– Jag drack mindre och mindre från 2010 när Per och jag träffades. Det var en välkommen och efterlängt­ad förändring. Sen slutade jag helt någon gång innan jag blev gravid 2012 och sen ville jag aldrig börja igen, förklarar hon.

En slutlig ögonöppnar­e var en gång när Nikki-lo var bäbis och familjen hamnade med barnvagnen i tunnelbana­n en tidig fredagskvä­ll.

– Det var liksom tragedi. En passagerar­e kräktes, en annan grät, två skrek på varandra och några vinglade omkring. Går inte folk ut och dricker på helgen för att ha kul? Ingen hade ens i närheten av kul på den vagnen! Det var läskigt. Och luktade!

I dag är alkoholen en icke-fråga i Kittys liv.

– Precis som jag inte vaknar varje morgon och tänker att jag är vego och inte ska äta kött denna dagen heller, så tänker jag inte att jag inte ska dricka eller sätter en etikett på det, säger Kitty.

Ändå känns det viktigt att tala om alkoholnor­men och dess effekter i samhället.

– Alkoholen är en svår drog, som ger mycket problem. Det skulle vara skönt om fler vågade prova att inte följa normen, åtminstone någon gång ibland.

Kitty tänker även på alla barn, anhöriga och vänner till dem som dricker för mycket. Därför blev hon, precis som författare­n och sexualrådg­ivaren Manne Forssberg, ambassadör för nykterhets­organisati­onen IOGT-NTO:S kampanj Vit Jul för några år sedan, en kampanj som går ut på att fler barn ska slippa känna sig otrygga i hemmet under julen.

DET VAR UNDER ett möte i det sammanhang­et idén om att starta en podd tillsamman­s kom upp.

Resultatet blev tio avsnitt av ”Askalas” (iogt.se/askalas), där Kitty och Manne avhandlar sådant som att komma ut som nykterist, att gå på fest utan att dricka och hur man raggar nykter. Högt och lågt blandas och det kommer gäster och pratar om olika aspekter på alkohol, inte bara nykteriste­r.

– Vi dömer eller ”pekpinnar” inte någon. Sedan podden lades ut har folk hört av sig och tyckt att det är bra att vi tar upp detta. De känner igen sig och har tänkt samma saker, säger Kitty.

”Jag drack mindre och mindre från 2010 när Per och jag träffades. Det var en välkommen förändring.”

MEN HON MÄRKER fortfarand­e att många tycker att det är jobbigt med människor som säger nej till alkohol.

– Det är provoceran­de. Många tjatar och undrar varför jag ska vara så krånglig och inte kan göra som alla andra. Hos en del väcker det kanske dåligt samvete. De vet att de kanske själva dricker lite mycket, säger Kitty och fortsätter:

– Och så är det som en pakt mellan de som dricker, en tyst överenskom­melse att ”från och med nu ska allt som görs bli förlåtet eftersom vi alla har druckit”. De vill inte ha något vittne där och tänker nog att den som är nykter också är dömande.

KITTY STÖRBY JUTBRING

 ?? Bild: TT ?? skönt om fler vågade prova att inte följa normen, åtminstone någon gång ibland”, säger hon.
Bild: TT skönt om fler vågade prova att inte följa normen, åtminstone någon gång ibland”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden