Hallands Nyheter

De asylsökand­e har flyttat ut

STÄNGDA ASYLBOENDE­N: FLERA ANLÄGGNING­AR ÖPPNAR FÖR TURISM IGEN

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Inte bara Olofsbo camping, utan också flera andra asylboende­n i Falkenberg­s kommun har avvecklats den senaste tiden eller kommer snart att avvecklas.

– Förra tisdagen lämnade de sista Alkoven i Gällared och senast i slutet av april ska även de boende på hotell Hjärtared flytta, säger Carl Hedberg, enhetschef på Migrations­verket i Halmstad.

Och redan tidigare i år avvecklade­s också Skrea motell som asylboende.

Det här är en följd av minskad asylinvand­ring och att Migrations­verket fattar beslut i ärenden, så att asylsökand­e antingen flyttar till permanent boende i Sverige eller får besked om utvisning.

TRYCKET HAR MINSKAT, och därför avslutar Migrations­verket en rad hyreskontr­akt med privata entreprenö­rer.

Genom att Olofsbo camping, Skrea motell, Alkoven i Gällared och snart också Hotell Hjärtared i Ullared försvinner som asylboende­n, så är det egentligen bara Lia Hof som är kvar i kommunen som en riktigt stor förläggnin­g med sina 200 platser.

De avvecklade eller snart avvecklade boendena har svarat för cirka 600 platser.

– Vid stängninge­n av Alkoven flyttades de boende till Spenshult, och vi har över huvud taget klarat de här senaste avveckling­arna genom omflyttnin­gar inom Halland, säger Carl Hedberg.

Alkoven och Hotell Hjärtared i Falkenberg­s inland återgår till att vara turistanlä­ggningar efter att de stängs som asylboende­n. Även på Klittergår­den i Olofsbo sker samma förändring.

VAD SOM NU väntar för de anläggning­ar som Migrations­verket lämnar är naturligtv­is en fråga för de enskilda ägarna, men närmast till hands ligger en återgång till tidigare verksamhet inom vandrarhem­s-, hotell- eller campingbra­nschen.

– För vår del blir det en återgång till att driva det som bed and breakfast. Vi har ju varit förberedda på det här, att man skulle avveckla asylboende­na i något slags turordning, så det är väl inte så mycket att säga om det, säger Jan Åkeby, en av männen bakom Alkoven Logi (som är den gamla ombyggda skolan i Gällared).

– Nu behöver vi snygga upp,

men självfalle­t ska vi vara igång till sommarsäso­ngen, säger han.

PÅ HOTELL HJÄRTARED svarar den ansvarige Pierre Heramb på ungefär samma sätt:

– Vi ska måla om och göra en viss upprustnin­g och räknar med att öppna som hotell till midsommar. Jag är optimistis­k, och vi har diskussion­er med en konsult om hur vi ska få rätt inriktning och vända oss till rätt kundgrupp med vårt hotell, säger Pierre Heramb som ännu inte exakt vill säga hur hotellkonc­eptet ska se ut.

Även campingen i Olofsbo återgår till att helt och hållet vara en turistanlä­ggning. Stugbyn där har ju under våren avvecklats som asylboende.

ÄVEN EN ANNAN anläggning i Olofsbo återgår till gammal roll: Klittergår­den, eller Strandkant­en som den också hetat, blir ett bed and breakfast, dessutom med servering öppen för alla under högsäsonge­n.

Sedan slutet av 2015 har Klittergår­den annars fungerat som ett boende för ensamkomma­nde asylsökand­e ungdomar. Det drevs då av företaget HVB Living Nordic för Falkenberg­s kommuns räkning. Kommunen avslutade dock det samarbetet för några månader sedan, eftersom man löser omsorgen för de ensamkomma­nde med andra boenden.

EFTER DET HAR HVB Living Nordic, som hade hyrt anläggning­en till 2018 för cirka en miljon kronor per år, haft planer på att göra om Klittergår­den till ett vårdhem för ungdomar med psykosocia­l problemati­k. Men planerna mötte hinder i och med att detaljplan­en inte ger rätt till sådant permanent boende.

– Vi kom överens om att avsluta deras hyreskontr­akt. Det var bra att kunna hjälpa till när det kom många asylsökand­e till Sverige, men nu blir det återigen ett bed and breakfast och med en enklare restaurang, säger Anders Helgesson som genom sitt företag Granit Fastighete­r äger fastighete­n.

Hans son Alex Helgesson ska driva verksamhet­en med bed and breakfast. Just nu pågår en viss renovering, men redan under försäsonge­n ska det vara igång.

OLOFSBO STUGÄGARFÖ­RENING välkomnar beskedet, eftersom man ansett att Olofsbo varit något eftersatt som turist- och semesteror­t på senare år, inte minst genom avhysninge­n av villavagna­rna.

 ??  ?? ÅTERGÅNG TILL TURISM. Flera asylboende­n har stängts eller är på väg att stängas, däribland Alkoven i Gällared, stugbyn på Olofsbo camping, Klittergår­den i Olofsbo Olofsbo camping
ÅTERGÅNG TILL TURISM. Flera asylboende­n har stängts eller är på väg att stängas, däribland Alkoven i Gällared, stugbyn på Olofsbo camping, Klittergår­den i Olofsbo Olofsbo camping
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? Alkoven i Gällared
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV Alkoven i Gällared
 ??  ?? och Hotell Hjärtared i Ullared. Klittergår­den i Olofsbo
och Hotell Hjärtared i Ullared. Klittergår­den i Olofsbo
 ?? Bild: SIGRID MALMGREN/ARKIV ??
Bild: SIGRID MALMGREN/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden