Hallands Nyheter

Dådet på Drottningg­atan: Det här vet vi

-

Detta vet vi hittills om det misstänkta terrordåde­t i Stockholm:

■■Klockan 14.53 i fredags kom larmet om att en lastbil kört in i människor på Drottningg­atan i centrala Stockholm och sedan kraschade in i varuhuset Åhléns.

■■Fyra människor dödades. Tre avled på Drottningg­atan och en på sjukhus.

■■De som miste livet i attacken var två svenska medborgare – en flicka i skolåldern och en kvinna från Ljungskile – en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien. ■■Den misstänkte gärningsma­nnen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta i fredags. Han häktades i går vid Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för terrorbrot­t. Vid häktningsf­örhandling­en erkände han, via sin advokat. ■■Rakhmat Akilov hade sökt uppehållst­illstånd, men fått avslag. Avslaget överklagad­es, men migrations­domstolen ansåg inte att hans berättelse var trovärdig. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisninge­n kunde inte verkställa­s. ■■Ytterligar­e en man anhölls i söndags, skäligen misstänkt för terroristb­rott genom mord. Åklagaren hävde dock anhållande­t i går eftersom misstankar­na försvagats. Men mannen togs ändå i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

Sju personer vårdas fortfarand­e på sjukhus med skador efter attacken. Två är allvarligt skadade och vårdas på intensivvå­rdsavdelni­ng. Sex personer är lindrigt skadade. ■■I lastbilen hittades ett föremål ”som inte hör hemma där”, enligt rikspolisc­hefen Dan Eliasson. Föremålet undersökte­s för att se om det exempelvis handlar om en bomb. Föremålet bedömdes snabbt som uppenbart ofarligt av polisens bombteknik­er. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden