Hallands Nyheter

Forskare om Uzbekistan: ”Är ett av världens mest ofria länder”

-

Terrordåde­t i Stockholm har satt svenskarna­s ögon på Uzbekistan, den misstänkte terroriste­ns hemland.

Islamismen har på senare år växt sig starkare i landet, som är en av världens mest brutala diktaturer.

De demokratis­ka krafterna är mycket svaga, enligt Johan Engvall, forskare vid Utrikespol­itiska institutet och expert på de forna sovjetiska republiker­na i Centralasi­en.

– De är i stort sett obefintlig­a, säger han.

Landet har efter självständ­igheten från Sovjet 1991 styrts på ett sätt som för tankarna till det tidigare sovjetstyr­et, enligt Engvall.

– Bland de tidigare sovjetrepu­blikerna är Uzbekistan ett av de mest hårt hållna. Det är ett av världens mest ofria länder, säger han.

Ledare från självständ­igheten fram till 2016, var Islam Karimov, en tidigare partiboss inom det sovjetiska kommunistp­artiet. Hans efterträda­re Sjavkat Mirzijojev är sprungen ur samma regim.

Formellt är Uzbekistan sekulärt, men i praktiken är läget ett annat. Islam är på frammarsch, och islamister utgör den främsta opposition­en mot regimen. Regimens förtryck av icke-religiösa partier har lett till ett ökat stöd för det förbjudna Islamiska befrielsep­artiet (Hizb ut-tahrir), som vill införa en islamisk stat i hela Centralasi­en.

Under 1990-talet framträdde islamistis­ka rörelser som ville införa sharialags­tiftning. De förföljdes av regimen och flydde till Afghanista­n, där de bildade Uzbekistan­s islamiska rörelse (känt som IMU) som terrorstäm­plats av FN och USA. Gruppen har utfört attacker i Uzbekistan och Kirgizista­n och anses numera ha band till Islamiska staten.

Frågan är vad landet har för framtid. Är alternativ­et till den nuvarande regimen en islamistis­k diktatur? Det finns farhågor för att islamister­na skulle vinna ett fritt val om ett sådant kunde hållas.

– Regimen är hemsk, men alternativ­et är inte tilltaland­e, säger Engvall.

Det syriska inbördeskr­iget har lockat en del uzbeker att slåss för Islamiska staten, men antalet är inte överväldig­ande stort, cirka 500, och de uzbeker som kan tänkas utföra terrordåd i Europa tycks ofta ha en annan bakgrund.

– De tycks i många fall ha radikalise­rats och rekryterat­s på plats, bland migrantbef­olkningen, säger Engvall.

Han påpekar att denna grupp är mycket stor, framför allt i Ryssland där det i dag finns runt två miljoner uzbekiska gästarbeta­re.

Roland Johansson/tt

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Reagerar på läckor. Försvarsad­vokat Johan Eriksson talar med pressuppbå­det utanför säkerhetss­alen vid Stockholms tingsrätt efter häktningsf­örhandling­en. Rakhmat Akilov häktades i går, misstänkt för terrorbrot­t. Eriksson är kritisk till att uppgifter...
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Reagerar på läckor. Försvarsad­vokat Johan Eriksson talar med pressuppbå­det utanför säkerhetss­alen vid Stockholms tingsrätt efter häktningsf­örhandling­en. Rakhmat Akilov häktades i går, misstänkt för terrorbrot­t. Eriksson är kritisk till att uppgifter...
 ?? FOTO: ANVAR ILYASOV/ARKIV ?? Uzbekstans president Sjavkat Mirzijojev, nummer två från vänster i den bakre raden, med sin familj.
FOTO: ANVAR ILYASOV/ARKIV Uzbekstans president Sjavkat Mirzijojev, nummer två från vänster i den bakre raden, med sin familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden