Hallands Nyheter

Filmerna räddade Ruth Vega Fernandez

Ruth Vega Fernandez

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Film har spelat en avgörande dubbelroll i skådespela­rens Ruth Vega Fernandez liv. Filmer var ett oumbärligt hjälpmedel för att kunna ta sig an skolarbete­t trots dyslexi.

Skådespela­ren Ruth Vega Fernandez är uppvuxen i Majorna i Göteborg och är mest känd från filmerna Call girl, Gentlemen och Kyss mig, liksom filmerna om Johan Falk. Förra året var hon aktuell i succéserie­n Gentlemen & Gangsters.

Samtidigt är hon en etablerad skådespela­re även i Frankrike. Just nu medverkar hon i ett par pjäser och har startat ett teaterkoll­ektiv. Med andra ord, fullt upp i karriären för denna nyblivna mamma till en son på sju månader.

SÅ VAD ÄR hennes drivkrafte­r, kan det vara någon av de klassiska – makt, sex, bekräftels­e eller pengar?

Hon skrattar över telefonlin­jen från lägenheten med fransk balkong vettande mot två kyrkor i stadsdelen Belleville i Paris 20:e arrondisse­ment.

– Alla dessa drivkrafte­r är viktiga, fast som kvinna jobbar man kanske inte för sex… Min starkaste drivkraft är att känna närhet och knyta an till andra människor.

Detta behov av gemenskap är sprungen ur en uppväxt med kringflack­ande spanska hippieförä­ldrar som mynnade ut i att hon varken kände sig hemma i Spanien eller Sverige.

– Jag bytte skola så många gånger att jag ibland kände mig ensam i min egenhet. Utanför. Därför har jag kanske haft en stark vilja att knyta an.

Där kom Hagabion i Göteborg att spela en viktig roll som motkraft till ensamheten. Där satt hon, redan som 4-5-åring, och levde sig in i såväl barnsom vuxenfilme­r.

– Jag kände stor identifika­tion med Charlie Chaplin. Jag kunde dela hans känslor trots att han var från en annan tid och en annan kultur. Jag satt i biosalonge­n och både grät och skrattade med honom.

– Jag kände att filmerna räddade mig. De gav mig en plats som var trygg. Jag kunde gå till en bio i Göteborg, Madrid eller Paris och veta att jag kunde få lära mig saker och få en gemenskap med människor från hela världen.

Där i biografens trygga mörker föddes tanken på att själv arbeta med något “som kunde väcka empati och få människor att komma nära”.

Ännu var vägen dit krokig. Som 17-åring flyttade hon med sin lillasyste­r och ensamståen­de mamma till Paris och tog sig an ännu ett nytt land, och ett helt nytt språk. Inte det lättaste om man brottas med dyslexi. Även där kom filmerna till undsättnin­g, och en historielä­rare som själv hade dyslexi.

– Han gav mig en lista på filmer som hjälpte mig mycket.

Hon har klarat både gymnasiet och scenskolan i Lyon och slagit sig fram som skådespela­re i Frankrike.

FÖR TIO ÅR sedan kom hennes stora genombrott som filmskådes­pelare, huvudrolle­n i den svenska tvserien Upp till kamp.

– Det var en roll som låg väldigt nära mina föräldrar, en väldigt vacker och berörande roll. Det var en speciell känsla att vända tillbaka till Sverige efter 14 år och sedan pendla mellan Sverige * 2017. 40 år 12 april

Skådespela­re.

Cannabis, fransk tv-serie på Netflix, egna teaterkomp­aniet Livs första produktion Embroidery, som har premiär i Paris i höst och som även kommer att turnera i Sverige. Pågående Europaturn­é med pjäsen Bovary. * Bor: Paris. * Familj: "En stor familj med en ny medlem på sju månader.” * Så firar hon födelsedag­en: “Jag är på turné, men på något sätt firar jag den med familj och vänner.” * Om att fylla 40: “Jag är väldigt glad att fylla 40. Jag har hunnit med mycket och känner att jag är ett med min ålder.” * * och Frankrike i åtta år.

Som nybliven mamma har hon, tack vare sonens pappa, kunnat arbeta sedan han var två veckor gammal.

– Mitt barn är viktigast i världen. Sedan är det arbetet och konsten. Just nu är jag också engagerad i det stundande valet i Frankrike och i vad som händer i världen. Valet i Holland visar att det inte bara går åt höger. Det som händer i USA är jättesorgl­igt, men jag undrar om vi inte behöver något sådant så att vi ska vakna politiskt och engagera oss, säger Ruth Vega Fernandez.

"Mitt barn är viktigast i världen. Sedan är det arbetet och konsten. Just nu är jag också engagerad i det stundande valet i Frankrike och i vad som händer i världen."

RUTH VEGA FERNANDEZ

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? FRÅN GÖTEBORG TILL PARIS. Skådespela­ren Ruth Vega Fernandez är uppvuxen i Majorna i Göteborg, men bor numera i Paris.
Bild: JESSICA GOW/TT FRÅN GÖTEBORG TILL PARIS. Skådespela­ren Ruth Vega Fernandez är uppvuxen i Majorna i Göteborg, men bor numera i Paris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden