Hallands Nyheter

RF: Visselblås­are kan avslöja övergrepp

- LASSE MANNHEIMER TT

”Idrotten kan vara en måltavla, precis som exempelvis dagis”

BJÖRN ERIKSSON ordförande, Riksidrott­sförbundet

Idrotten måste bli tryggare och mer transparen­t. För att avslöja missförhål­landen vill Riksidrott­sförbundet därför införa en visselblås­arfunktion. – Väldigt mycket kan avslöjas genom den, säger RF:S ordförande Björn Eriksson.

För några år sedan blev det stor uppmärksam­het i Sverige när höjdhoppar­en Patrik Sjöberg i sin självbiogr­afi berättade om övergrepp han utsatts för av sin tränare, styvpappan Viljo Nousiainen. Det är ett bra exempel på händelser som måste avslöjas mycket tidigare, säger Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson.

– Det som har hänt efter det är ett batteri av åtgärder som vi nu bygger vidare på. Vi har personer i våra distrikt med specialkom­petens, och vi har i dag ett bättre samarbete med Bris. Och nu kommer visselblås­arfunktion­en, säger Björn Eriksson.

FLERA specialidr­ottsförbun­d, däribland Svenska gymnastikf­örbundet och Svenska friidrotts­förbundet, har inför Riksidrott­smötet i maj lämnat in motioner om att införa en visselblås­arfunktion och en etisk kod inom idrotten. Båda dessa förslag ställer sig RF nu bakom.

Visselblås­arfunktion­en finns redan i dag hos RF inom områden som dopning och matchfixni­ng.

– Vi har goda erfarenhet­er av det, så det känns naturligt. Det kan spela en stor roll även när det gäller barn och övergrepp. Visselblås­arfunktion­en har fått väldigt stor respekt de senaste åren, väldigt mycket avslöjas av det, säger Björn Eriksson.

På så sätt ska personer på ett enkelt och anonymt sätt kunna informera om oegentligh­eter inom idrotten med syftet ”att öka förutsättn­ingarna för att oegentligh­eterna ska bli kända och åtgärder vidtas”.

– IDROTTEN KAN vara en måltavla, precis som exempelvis dagis, för människor som vill barn illa. Det här gör det lättare att mobilisera, säger Björn Eriksson.

Förslagen, som läggs fram inför Riksidrott­smötet i Karlstad 19–21 maj, handlar också om att införa en idrottens ombudsman, som ska ge råd och stötta föreningar och idrottsför­bund.

 ?? Arkivbild: JONAS LJUNGDAHL ?? VINNER BIFALL. Flera förbund har motionerat om att införa en visselblås­arfunktion, något som RF nu ställer sig bakom.
Arkivbild: JONAS LJUNGDAHL VINNER BIFALL. Flera förbund har motionerat om att införa en visselblås­arfunktion, något som RF nu ställer sig bakom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden