Hallands Nyheter

Comebacken delar tennisvärl­den

Den 26 april ställer sig Maria Sjarapova åter på baslinjen. Comebacken har blivit en vattendela­re i tennisvärl­den. – Hon fick ett för milt straff, säger expertkomm­entatorn Janne Gunnarsson.

- MIKAEL WIDERBERG TT

Nyheten kom helt oförutsedd i mars 2016. Vid en minst sagt välregisse­rad presskonfe­rens på ett lyxhotell i Los Angeles berättade Maria Sjarapova att hon tidigare under året testat positivt för meldonium. Ämnet som förbjöds vid årsskiftet och som fällde flera stora idrottsstj­ärnor.

Sjarapova påstod att hon hade tagit hjärtmedic­inen i omkring tio år.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och saker tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinern­a, bland flera, jag fick, sade Sjarapova. Hon fortsatte: – Jag tar fullt ansvar för det jag gjort. Jag vill inte avsluta min karriär på det här sättet och jag hoppas innerligt att jag får en chans till.

OCH EN CHANS till, det har hon fått.

Den från början två år långa avstängnin­gen kortades ner till 15 månader, vilket betyder att hon är fri att spela tennismatc­her igen från och med onsdagen den 26 april. Lägligt nog spelas den första omgången av Stuttgarts Wta-turnering just den dagen – och Sjarapova har fått ett wild card.

Vissa, bland annat Wta-chefen Steve Simon, välkomnar den ryska megastjärn­an – med bland annat fem grand slam-segrar på kontot – tillbaka med öppna armar. Andra ställer sig mer tveksamma. En av dem är herrarnas världsetta Andy Murray.

– Jag tycker att man verkligen ska behöva kämpa för att komma tillbaka, säger Murray till The Times.

TRÄNAREN OCH expertkomm­entatorn Janne Gunnarsson är på samma linje.

– Det är helt fel. Hon får en gräddfil, jag gillar det inte alls, säger han.

– Dopning är ett så tråkigt ämne. Jag tycker att hon skulle behövt jobba sig tillbaka som alla andra.

Så varför väljer då den ansedda turneringe­n i Stuttgart att bjuda in Sjarapova?

Enligt Gunnarsson är svaret enkelt.

– Det handlar om business. De kommer att sälja massvis av biljetter och få mycket uppmärksam­het. Så de går med vinst, men moraliskt är det helt fel.

Den tjeckiska stjärnspel­aren Barbora Strycova vet hur det är att komma tillbaka från en dopningsav­stängning. 2013 stängdes hon av i sex månader efter att ha ätit en bantningsm­edicin som innehöll ett förbjudet ämne. Men när hon var spelklar igen fanns ingen genväg till toppen.

– Det är klart att det hade varit trevligt att få wild cards när jag kom tillbaka, men jag är inte Sjarapova. Inget har förändrats för henne. Hon kan spela samma turneringa­r som jag, säger Strycova till Daily Telegraph.

– Jag tycker inte att det är okej. När du har gjort något sådant här måste du bli straffad. Men hon är Maria, så vad kan man göra? Jag blir inte sur, men jag blir lite chockad. Jag kan dock inte ändra på det, så

” Det är helt fel. Hon får en gräddfil, jag gillar det inte alls” JANNE GUNNARSSON, expertkomm­entator

jag tänker inte på det.

UNDER DE 15 månader som Maria Sjarapova har varit borta från tennisen har hon bland annat studerat vid Harvard, skrivit en bok och tränat boxning.

– Det är svårt att veta vilken form hon är i. Men titta på Rafael Nadal och Roger Federer. De var borta med skador i sex månader och kom tillbaka och vann. Hon kommer säkert vara lite ringrostig, men hon kanske är mer motiverad och hungrig nu, säger Janne Gunnarsson.

 ?? Arkivbild: AARON FAVILA ?? TILLBAKA. Maria Sjarapova siktar på comeback vid Wta-turneringe­n i Stuttgart om två veckor.
Arkivbild: AARON FAVILA TILLBAKA. Maria Sjarapova siktar på comeback vid Wta-turneringe­n i Stuttgart om två veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden