Hallands Nyheter

”Tror inte att jag har så stor chans”

Dom mot abortvägra­nde barnmorska­n Ellinor Grimmark

-

Det var på grund av att det inte finns någon åsiktsfrih­et i Sverige som Ellinor Grimmark inte fick anställnin­g som barnmorska av Region Jönköping. Det hävdar hon själv i alla fall. I dag meddelar Arbetsdoms­tolen sin dom.

Hon förlorade först i tingsrätte­n, sedan tyckte Diskrimine­ringsombud­smannen inte heller att Region Jönköping hade gjort fel som inte anställde barnmorska­n Ellinor Grimmark när det uppdagades att hon inte ville utföra aborter.

Trots det gick hon vidare till Arbetsdoms­tolen som meddelar sin dom i dag.

– Det känns bra att den äntligen kommer. Jag hoppas naturligtv­is på ett positivt utslag, men jag tror inte att jag har så stor chans. I så fall kan jag tänka mig att gå vidare till Europadoms­tolen, säger Ellinor Grimmark.

Orsaken till det, säger hon, är hennes ”kontrovers­iella åsikter”. Att det är dem som domstolsvä­sendet tar fasta på, snarare än det strikt juridiska. För om det bara hade handlat om juridik skulle hon få rätt, säger hon.

– Enligt Europakonv­entionen ska det råda samvetsfri­het vid aborter. Det står även i abortlagen att aborter ska utföras av läkare och att det inte går att tvinga någon att utföra aborter, säger hon.

Ett annat argument, hävdar hon, är att man inte alls måste arbeta med aborter bara för att man är barnmorska.

– Det känns lite orättvist att de flesta inte vet hur det går till på en kvinnoklin­ik. Alla måste inte arbeta med aborter, säger hon. Men är det inte lite som att söka jobb som bilmekanik­er och säga att jag gör allt utom att byta däck?

– Det kan man tycka, men samtidigt finns det en oerhört stor brist på barnmorsko­r. Vore det i så fall inte bra om jag kunde jobba på förlossnin­gen?

Men hur kan det vara fel att inte bli anställd, det är väl ändå upp till arbetsgiva­ren?

– Jag fick anställnin­g på en av klinikerna, men när medierna började skriva drogs den tillbaka. Av domen i tingsrätte­n framgår det klart och tydligt att orsaken var mina åsikter.

Men inte av själva domen, eller?

– Om man hade lyssnat på alla vittnen förstår man det.

Hon stämde Region Jönköping på sammanlagt 260 000 kronor, eftersom hon ansåg att hennes samvets- och religionsf­rihet hade kränkts. Men hon förlorade och fick i stället betala rättegångs­kostnadern­a på 925 854 kronor.

– Jag blev dömd att betala nästan en miljon kronor i böter för mina åsikter.

Men det var väl rättegångs­kostnader?

– Om motparten är en myndighet eller liknande brukar den normalt stå för sina egna rättegångs­kostnader.

Men det var ju du som hade stämt regionen.

– Det brukar inte gå till så. De ville statuera ett exempel.

”Böterna” fick hon hjälp att betala, bland annat från den amerikansk­a lobbyorgan­isationen Alliance Defending Freedom som arbetar mot aborter.

– Det är en europeisk organisati­on och det är en del av deras verksamhet, men det är jag väldigt glad för eftersom det var mycket pengar att betala.

Sedan en tid tillbaka arbetar Ellinor Grimmark som barnmorska i Norge.

– Det går alldeles utmärkt. Inga problem alls, säger hon.

Johan Nilsson/tt

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV ?? Kritisk. I Sverige råder inte åsiktsfrih­et, hävdar barnmorska­n Ellinor Grimmark.
FOTO: FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV Kritisk. I Sverige råder inte åsiktsfrih­et, hävdar barnmorska­n Ellinor Grimmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden