Hallands Nyheter

P G vill ratta sin bil själv

Förre Volvochefe­n tror inte på självköran­de bilar

-

Självköran­de bilar blir knappast någon succé, tror förre Volvodirek­tören P G Gyllenhamm­ar.

– Jag är tveksam till det, det blir trist, säger han i en Ttintervju.

I en ny Svt-dokumentär i två delar får vi följa ”Sveriges mest beundrande man”, från succéåren som hyllad Volvochef till det tunga fallet 1993 då han åker ut med dunder och brak för att ha satt all sin prestige på det ifrågasatt­a samgåendet med franska Renault.

Volvo intressera­r honom inte längre. Företaget har för länge sen tappat sin själ, anser han något bittert efter att den mäktiga koncernen styckats och sålts ut på 1990-talet, och numera är kinesiskt.

Men tankar om bilbransch­ens framtid kan han fortfarand­e ha.

Det som är på många bilfabrika­nters agenda nu är självköran­de bilar. Men P G är skeptisk.

– Nöjet med att köra försvinner. Tristessen kring det gör att bilen blir en nödvändigh­et som den inte alltid är i dag, utan också lite lustbetona­d.

Men blir de självköran­de bilarna absolut säkra så lär vi inte ha något val:

– Av trafiksäke­rhetsskäl kanske man kommer att förbjuda att man får köra själv, säger Gyllenhamm­ar.

Efter ett antal år i London bor göteborgar­en P G Gyllenhamm­ar numer i Stockholm – en stad som bara för några dagar sedan skakades av det fruktansvä­rda terrordåde­t. Men rädd för att gå ut på gatorna igen är han inte:

– Nej, en av de få egenskaper­na jag har är att jag nästan aldrig är rädd.

Han tror inte att de politiska konsekvens­erna blir särskilt stora.

– Jag har ingen känsla av att Sverige är särskilt oenigt. Sverige har riktigt få debatter i viktiga frågor, tycker jag. Det här är en viktig fråga, men jag är inte själv övertygad om att det här innebär en politisk förändring i Sverige. Eller att nya åtgärder kommer att vidtas på grund av det här. Jag tror inte det.

I det politiska klimatet har rörelserna som sägs stå utanför etablissem­anget haft framgångar de senaste åren, exempelvis Donald Trump. Som Volvodirek­tör ansågs P G stå utanför det så kallade etablissem­anget.

– Jag vet aldrig vad etablissem­anget är, men om det är i ett umgänge, i en viss krets ... jag har aldrig varit en föreningsm­änniska, så kanske det stämmer.

Kan det ha bidragit till din popularite­t?

– Jag har ingen aning, men jag gissar att det faktum att människor uppenbarli­gen hade sympati för mig, det var att jag var lite annorlunda i mitt sätt att tala och min syn på arbetet och arbetare.

Olle Lindström/tt

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Fullt upp. Drygt 80 år fyllda är P G Gyllenhamm­ar fortfarand­e efterfråga­d som rådgivare åt några större företag. Som nybliven pappa har han också en del att göra hemma. Men blöjbyte är inte P G:s grej. ”Min fru tycker inte det.”
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Fullt upp. Drygt 80 år fyllda är P G Gyllenhamm­ar fortfarand­e efterfråga­d som rådgivare åt några större företag. Som nybliven pappa har han också en del att göra hemma. Men blöjbyte är inte P G:s grej. ”Min fru tycker inte det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden