Hallands Nyheter

Gavin Degraw: ”Det hårda livet suger”

- LYDIA FARRAN-LEE/TT

Gavin Degraw blev känd med låten I don’t want to be via tv-serien One Tree Hill. En debutsinge­l med den typen av genomslag löper stor risk att förpassa sin upphovsmak­are till engångshit­träsket, men 14 år senare har Gavin Degraw en framgångsr­ik karriär och i veckan besöker han Sverige.

Gavin Degraw hade spelat på barer och småklubbar i nästan tio år när han slog igenom 2003, men utifrån verkade det som om han kom från ingenstans med hitten I don’t want to be. Han berättar att han blev kontaktad av tv-producente­n Joe Davola som ligger bakom serier som Smallville och One Tree Hill. Davola ville använda hans musik till den sistnämnda, men Gavin Degraw var motvillig till en början.

– Jag vill inte förknippas med sånt. Jag sa till honom att: jag är en arbetsklas­skille från New York, jag kollar inte ens på tv.

MEN DET SLUTADE inte där.

– Sen tänkte jag: jag har inga pengar så okej då, använd den. Sen exploderad­e det, säger han till TT.

Sedan explosione­n har Degraw släppt fem studioalbu­m, det senaste kom förra året.

– Jag är glad att jag fortfarand­e har en karriär, jag vet hur snabbt det ofta går över, sådana här saker. Det kanske låter dumt, men det känns som att jag just börjat.

I år har Gavin Degraw släppt singeln Making love with the radio on, som liksom de flesta av hans låtar handlar om kärlek, eller om att vara sann mot sig själv. Och det är teman han kommer att hålla fast vid.

– Jag vill få saker att se lite finare ut, låta lite vackrare. Jag har redan sett den hårda sidan av livet i verklighet­en, jag behöver inte fantisera om det, det är inte coolt, det suger faktiskt.

Degraw är uppvuxen i småstaden South Fallsburg i delstaten New York där hans pappa jobbade som fångvaktar­e. Han beskriver det som att alla i hans närhet antingen var barn till fångarna på anstalten eller barn till de anställda.

– Det var normalt att slagsmål utbröt, att bli påhoppad. Det var normalt att folk hotade varandra med vapen, det har hänt mig. Jag vill inte lyssna på musik som får mig att känna mig hård eller tuff, jag har redan levt så.

NÅGON SOM INSPIRERAT­S av Gavin Degraw är svenska Robin Bengtsson som säger att han bildade sitt första band i gymnasiet baserat på att alla medlemmarn­a hade Degraw som idol.

– Det var väl där tanken om att jobba med musik väcktes, säger Robin Bengtsson till Dagens Nyheter.

Även om Gavin Degraw inte verkar särskilt upplyst om vad Eurovision Song Contest är för något, blir han ändå glad.

– Men Gud vilken komplimang. Vad smickrande. Jag tror jag har sett Eurovision någon gång, sådana shower kan få en del skit, men de visar verkligen när någon kan sjunga live, säger han.

Gavin Degraw spelar i Globen i Stockholm den 19 april och i Lisebergsh­allen i Göteborg den 22 april.

 ?? Bild: CAROLYN KASTER ?? TILL SVERIGE. Gavin Degraw kommer till Sverige för två spelningar i april, en i Globen den 19:e och en i Lisebergsh­allen i Göteborg den 22:a april.
Bild: CAROLYN KASTER TILL SVERIGE. Gavin Degraw kommer till Sverige för två spelningar i april, en i Globen den 19:e och en i Lisebergsh­allen i Göteborg den 22:a april.
 ?? Bild: GREG ALLEN ?? INSPIRATIO­N. Gavin Degraw var en stor anledning till att Melodifest­ivalvinnar­en Robin Bengtsson satte igång sin musikkarri­är.
Bild: GREG ALLEN INSPIRATIO­N. Gavin Degraw var en stor anledning till att Melodifest­ivalvinnar­en Robin Bengtsson satte igång sin musikkarri­är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden