Hallands Nyheter

Akilov häktad – erkänner terrorbrot­t

Rikspolisc­hefen: Övertygad om att det är rätt man Åklagaren: Utredninge­n fortsätter med full kraft

-

Stockholms tingsrätt har häktat Rakhmat Akilov, misstänkt för terrorbrot­t.

Han erkänner, via sin advokat, det dödliga lastbilsdå­det på Drottningg­atan i Stockholm i fredags.

Samtidigt har åklagaren hävt anhållande­t av den andre personen som misstänkts.

Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje vid häktningsf­örhandling­en mot Akilov.

– Domstolen har delat min bedömning att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för terroristb­rott i Stockholm den 7 april, sade vice chefsåklag­are Hans Ihrman.

I början av förhandlin­gen kom beskedet att Akilov erkänner.

– Han erkänner terroristb­rott och medger därför att bli häktad, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför rätten vid häktningsf­örhandling­en, som till största delen hölls bakom stängda dörrar.

Hans Ihrman konstatera­r att brottet ändå måste bevisas och att erkännande­n kan dras tillbaka.

– Det är klart att det är en viktig omständigh­et, men utredninge­n är inte klar med det, sade han om Akilovs erkännande.

– Utredninge­n kommer att bedrivas med full kraft vidare. Det finns andra personer att följa. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att ställa samtliga skyldiga inför rätta.

Åklagaren ville inte uttala sig om motivet till dådet medan utredninge­n pågår. Domstolen ville ha en liten sinnesunde­rsökning av Akilov. Enligt åklagaren är det en rutinåtgär­d.

Rikspolisc­hef Dan Eliasson är säker på att Akilov är gärningsma­nnen.

– Ända sedan vi grep och anhöll honom natten mellan fredag och lördag har vi varit övertygade om att det är rätt gärningsma­n. Så den här häktningen bekräftar bara det vi redan visste, sade han.

Akilov satt helt tyst och nästan orörlig under den öppna delen av häktningsf­örhandling­en. Den 39-årige misstänkte terroriste­n kom till säkerhetss­alen i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen.

Hans försvarare, Johan Eriksson, får inte yttra sig om vad som sades under häktningsf­örhandling­en, men sade att Akilov svarar på frågor och samarbetar med polisen.

Johan Eriksson är kritisk till att uppgifter om utredninge­n läcker till medierna och hävdar att läckorna kan skada rättssäker­heten.

I går kom också besked om att åklagaren hävde anhållande­t av den man som anhölls i söndags, skäligen misstänkt för terroristb­rott genom mord.

Enligt åklagaren har misstankar­na försvagats och det fanns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen försattes dock inte på fri fot. Han togs omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

Advokat Johan Åkermark, som represente­rar personen där anhållande­t nu hävts, är fortsatt belagd med yppandeför­bud. Han vet inte heller så mycket kring omständigh­eterna till varför anhållande­t har hävts.

– Jag kan inte säga så mycket, säger han. (TT)

 ?? TECKNING: JOHAN HALLNÄS/TT ?? Rakhmat Akilov, i mitten med täckt huvud, erkände lastbilsdå­det på Drottningg­atan i Stockholm vid häktningsf­örhandling­en.
TECKNING: JOHAN HALLNÄS/TT Rakhmat Akilov, i mitten med täckt huvud, erkände lastbilsdå­det på Drottningg­atan i Stockholm vid häktningsf­örhandling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden