Hallands Nyheter

Centerpoli­tiker tvingas att lämna

POLITIK: Centerpart­isten Kristina Lindfeldt i Varberg har uppmanats att lämna partiet. Det efter att hon skrivit fördomsful­lt om judar och om sina konspirati­onsteorier kring terroratta­cken i Stockholm.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

Christofer Bergenbloc­k, vice ordförande i Centerpart­iets distriktss­tyrelse, uppmanade mer eller mindre Kristina Lindfeldt att lämna partiet.

Under onsdagseft­ermiddagen, efter att Hallands Nyheter börjat intressera sig för händelsen, kom beskedet att centerpoli­tikern lämnat.

– Skönt och bra att hon drog den slutsatsen, säger Bergenbloc­k.

Centerpoli­tikern har ett mindre förtroende­uppdrag i lokala säkerhetsn­ämnden och är ingen betydande person inom partiet. Men Kristina Lindfeldt fanns med på partiets valsedlar till både kommunen och regionen inför valet 2014.

Två dygn efter terroratta­cken i Stockholm skrev hon på Facebook om sina konspirati­onsteorier:

”Är det bara jag som ser kopplingen terrordåd Stockholm - partikongr­ess S - fortsatt beslut åtstramad asylrätt? Stefan L och övriga i partiledni­ngen, var väldigt snabba med att ”utnyttja” händelsen för eget syfte: fortsatta hinder för asylrätt. Frågan väcks: har någon betalat den apatiska mannen från Uzbekistan med utvisnings­beslut? Finns en koppling till Palmemorde­t?”

Hallands Nyheter var i kontakt med Kristina Lindfeldt några timmar innan beskedet om avhoppet. Då ville hon inte utveckla sin tankar kring kopplingen mellan terroratta­cken i Stockholm och Palmemorde­t. Senare under onsdagskvä­llen tog hon kontakt med redaktione­n på eget bevåg.

FÖRUTOM KONSPIRATO­RISKA uttalanden om dådet i Stockholm eller 9/11 så fäller hon vid ett par tillfällen kommentare­r om judar.

Hon menar att de läckta citaten är en del av en smutskastn­ingskampan­j och säger att hon själv har anmält Christoffe­r Bergenbloc­k för förtal.

– Det är en oerhört allvarlig anklagelse att anklaga någon för att vara antisemit, säger hon. Men du skriver ju att världen styrs av judar och att det är viktigt att ha i åtanke. Det är väl i sig uttryck för antisemiti­sm?

– Men det är ju så. De har en oerhörd stor del av världens samlade tillgångar. Men jag kunde ju ha strukit judar och bara skrivit Rothschild. Varför tycker du att det är viktigt att ha i åtanke när du pratar om terrorism och 9/11?

– Man måste kunna få diskutera bakomligga­nde orsaker utan att bli anklagad för antisemiti­sm. Det blir en väldigt ensidig diskussion om islam när en stor del handlar om USA och Israel. Det är ett väldigt fokus nu på muslimerna som kommer hit och det är de som jag

Centerpoli­tikern Kristina Lindfeldt har tvingats lämna partiet efter att ha uttryckt sig negativt och fördomsful­lt om judar på Facebook.

kämpar för, säger Kristina Lindfeldt.

På Facebook skrev fritidspol­itikern även att hon ser en koppling mellan attentatet i Stockholm och det i Paris, att det troligen är ett nätverk som agerar för en restriktiv invandring­spolitik, ett nätverk med förgrening­ar in på central nivå inom politik och polisväsen­de.

”Det krävs inte mycket hjärncelle­r för att inse att det ligger mycket bakom terroratta­cken på Drottningg­atan”.

UTTALANDEN­A OM JUDAR, en bit in i Facebook-tråden, fick hennes partikolle­ga Christofer Bergenbloc­k att reagera kraftfullt. Han fördömde den antisemiti­ska propaganda­n och uppmanade Kristina Lindfeldt att radera tråden omgående.

– I Centerpart­iet ryms många åsikter, men inte antisemiti­ska, säger han.

Kristina Lindfeldt reagerade och kallade Bergenbloc­ks anklagelse­r för ”diktaturfa­soner” och ”mobbing” i Facebook-tråden. Hur kan en person med antisemiti­ska åsikter hamna på Centerns valsedlar?

– Det är för mig rätt obegriplig­t. Jag har inte tidigare hört personen uttrycka den här typen av åsikter och jag utgår från att inte någon annan har det heller.

– Det är en nominering­skommitté som har arbetat fram vilka kandidater som är lämpliga att ställa på en lista. Om det här varit uttryckt i de sammanhang­en hade personen aldrig hamnat på en centerpart­istisk lista. Det är väldigt förvånande, säger Christofer Bergenbloc­k som framhåller att uttalanden­a inte stämmer överens med partiets värdegrund eller idéprogram.

Det senare håller möjligen Kristina Lindfeldt själv med om.

– Jag är väl inte anpassad för Centerpart­iet. Jag vidhåller att väst, USA och Israel, har en stor påverkan som föder islamofobi. Om det jag skrev misstolkad­es är det inte bra, men det var på min privata Facebook-sida.

 ??  ?? CENTERPOLI­TIKER I BLÅSVÄDER. En lokal fritidspol­itiker i Varberg uttryckte antisemiti­ska åsikter på Facebook. Personen har även konspirati­onsteorier kring terroratta­cken i Stockholm.
CENTERPOLI­TIKER I BLÅSVÄDER. En lokal fritidspol­itiker i Varberg uttryckte antisemiti­ska åsikter på Facebook. Personen har även konspirati­onsteorier kring terroratta­cken i Stockholm.
 ?? Bild: LINN MALMÉN/TT ??
Bild: LINN MALMÉN/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden